latinica  ћирилица
06/04/2021 |  18:01 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Hitno obezbijediti čišćenje javnih površina u Banjaluci (VIDEO)

Čišćenje javnih površina u naseljenim mjestima je komunalna usluga od posebnog javnog interesa, a za organizovanje njihovog obavljanja, u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Republike Srpske, isključivo su nadležne jedinice lokalne samouprave. Kontrolu nad sprovođenjem ovog zakona i obavljanjem komunalnih djelatnosti vrši komunalna policija jedinice lokalne samouprave, a po ukazanoj potrebi, nadzor može vršiti i druga inspekcija, istakli su u ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija)Foto: RTRS

- Čišćenje javnih površina u naseljenim mjestima, održavanje javnih zelenih površina, javna rasvjeta u naseljenim mjestima samo su neke od djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje, čije obavljanje se finansira iz komunalne naknade koju plaćaju vlasnici stambenog, poslovnog ili drugog prostora, odnosno fizička i pravna lica, kao korisnici zajedničke komunalne potrošnje. Ove naknade se uplaćuju u budžete jedinica lokalne samouprave, i iz njih se davaocima komunalnih usluga vrši plaćanje izvršenih usluga - navode u resornom ministartvu.

Prema odredbama navedenog zakona, komunalno preduzeće kao davalac neke komunalne usluge dužno je obezbijediti trajno i nesmetano pružanje komunalnih usluga, uz kvalitet koji naročito podrazumijeva zdravstvenu i higijensku ispravnost prema propisanim standardima i normativima, zaštitu okoline i tačnost u pogledu rokova. Davalac komunalne usluge odgovoran je za štetu koju prouzrokuje korisnicima, ako ne obezbijedi da se komunalna usluga vrši pod navedenim uslovima.

- Ističemo da se komunalna usluga ne može uskratiti korisniku, osim u izuzetnim slučajevima, taksativno navedenim u Zakonu. Komunalno preduzeće može prestati sa davanjem komunalne usluge tek ako korisnik usluge ne plaća uslugu više od dva mjeseca uzastopno, i to pod uslovom da se na taj način ne ugrožavaju drugi korisnici.

 Takođe, ističemo da je prema navedenom zakonu, u slučajevima kad dođe do poremećaja ili prekida u pružanju komunalnih usluga usljed više sile ili drugih razloga, komunalno preduzeće, dužno da odmah preduzme mjere da bi se obezbijedio kontinuitet u pružanju komunalne usluge.

 Komunalna policija Grada Banjaluka je, shodno odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima, bila dužna da kontroliše da se komunalne usluge vrše u skladu sa propisanim uslovima, te da naredi "Čistoći" a.d., sa kojom Grad ima važeći ugovor, da odmah ispravi uočene nepravilnosti, te da izda prekršajni nalog za utvrđeni prekršaj. S obzirom da Komunalna policija Grada Banja Luka nije preduzela mjere da se komunalni otpad sa javnih površina Grada Banjaluka odmah ukloni, čime su u uslovima pandemije dodatno ugroženi higijenski i zdravstveni uslovi građana Banjaluke, stiče se utisak da se radi o koordinisanoj aktivnosti između "Čistoće" a.d. i komunalne policije.

Logično pitanje je i da li će građanima i drugim licima biti umanjeni iznosi komunalne naknade za dane u kojima im je ova usluga bila uskraćena, te da li će "Čistoći" biti plaćeni računi u punom mjesečnom iznosu, ili će biti umanjeni za vrijeme neobavljanja ove usluge.

 Takođe, nameće se pitanje kako je samo "Čistoća", potpuno nezakonito, prestala da ispunjava svoju ugovornu obavezu zbog izjave gradonačelnika Banja Luke da zbog neusvajanja budžeta neće biti plaćane komunalne usluge i druge obaveze koje se finansiraju iz budžeta, a to nije učinilo, na primjer, pravno lice koje pruža uslugu javne rasvjete na području Grada.

Odbijanje pružanje usluga čišćenja javnih površina od strane komunalnog preduzeća "Čistoća" a.d. potpuno je neosnovano, s obzirom da se radi o uslugama koje je trebalo tek da izvrši i čije plaćanje se vrši po ispostavljenim fakturama na kraju mjeseca.

Dakle, stiče se utisak da se radi o naivnim manipulacijama koje trpe svi građani, a kojima se želi izvršiti dodatni pritisak radi donošenja budžeta Grada po isključivoj želji gradonačelnika Banja Luke.

S obzirom da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju vrši upravni nadzor nad Zakonom o komunalnim djelatnostima i odlukama jedinica lokalne samouprave, pozivamo Upravnu inspekciju Republike Srpske da izvrši inspekcijski nadzor nad radom Komunalne policije Grada Banja Luka koja je, očigledno, nijemi posmatrač nezakonitog postupanja "Čistoće" a.d. kao davaoca komunalne usluge, i da preduzme mjere u skladu sa svojim nadležnostima, uz pokretanje prekršajnog postupka protiv svih odgovornih lica - navodi se u saopštenju ministarstva za  prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.