latinica  ћирилица
06/04/2021 |  18:05 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Nakon respiratora, slijede li i optužnice za ugrožavanje života pacijenata? (VIDEO)

Nakon tužilaca i istražioca SIPE, u sarajevskom Kliničkom centru danas i federalni inspektori.
KCUS - Foto: klix.ba
KCUSFoto: klix.ba

Na zahtjev Kantonalnog tužilaštva provjeravali su informacije iz pisma anesteziologa o korišćenju sumnjivih respiratora "Srebrene maline".

Na provjeri i higijenski uslovi, organizacija medicinskog kadra, ali i tretman pacijenata pozitivnih na Kovid-19.

I dok Kantonalno tužilaštvo intenzivira istragu, na ulicama Sarajeva protesti zbog kašnjenja u nabavci vakcina.

Protestne sirene za Dan grada. U "borbi za život" građani i aktivisti u dvočasovnoj buntovničkoj šetnji i vožnji automobilima. Od Željezničke stanice do zgrade Federalne vlade i Parlamentarne skupštine BiH.

Imali su i konkretne zahtjeve – vakcine ili ostavke političara, koje smatraju odgovornim zbog kašnjenja u nabavci vakcina.

- Naša tri zahtjeva su ostavke Savjeta ministara, ministara i ministarki Federalne vlade i obavezno uvođenje PCR testa za sve ulaske u BiH, bez obzira da li se radi o državljanima BiH ili stranim državljanima - izjavila je suorganizator protesta Maja Gasal Vražalica.

Rok za ispunjavanje zahtjeva je 13. april.

Na drugom kraju grada, Tužilaštvo Kantona Sarajevo uz asistenciju Tužilaštva BiH, provjerava navode iz pisma anesteziologa Kliničkog centra sa skandaloznim detaljima, koje je, kažu autori i menadžment, trebalo da bude "samo interna prepiska." Ispituju – ima li elemenata krivičnog djela protiv zdravlja i života ljudi.

- Nakon obavljenog uviđaja u Kliničkom centru Sarajevo nastavljaju se intenzivno prikupljati informacije i dokazi u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti. S obzirom na fazu predmeta, ne možemo govoriti o detaljima - navodi se u saopštenju Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Detalji ipak cure. Za četvoročasovne provjere u Kliničkom centru, nezvanično, respiratore sumnjivih referenci koje je nabavljalo poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina", tužioci i istražioci nisu pronašli u kovid odjeljenjima.

Ni u respiratornom centru. Bili su van upotrebe. A samo koji sat ranije vrh menadžmenta Kliničkog centra tvrdio je kako se svih 30 aparata dobijenih diobom iz pošiljke od 100 nabavljenih, koristi i u invazivne i neinvazivne svrhe.

- Ti respiratori se koriste - rekla je direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović.

Da se "malina" respiratori koriste i da savršeno rade, tvrdila je Izetbegovićeva i deset dana ranije - u sudnici, svjedočeći u predmetu protiv Fadila Novalića i drugih optuženih za sumnjivu nabavku tešku 10,5 miliona.

A između ta dva "nastupa", osvanuo je dokument sa naredbom i potpisom skoro ustoličenog direktora hirurških disciplina Nermina Granova, da svi respiratori koje je nabavilo poljoprivredno gazdinstvo budu zamijenjeni aparatima sa drugih punktova.

Naređuje doktor Granov izvršiocima i obavezno čuvanje te male "poslovne tajne" uz prijetnju disciplinskim sankcijama.

No to su juče, valjda slučajno, prećutali i on i njegova direktorka.

- Pošto ja govorim istinu sad ću vam reći da sam ja zvala telefonom privatno profesora Vahida Јusufovića, direktora UKC Tuzla prije tri dana i pitala sam ga da li oni koriste ove respiratore. Kaže samo dva koristimo. Kaže mi nismo imali takav udar kakav vi imate. Koristićemo sve. Evo prenijela sam od A do C - izjavila je Izetbegovićeva.

No profesor Јusufović, tvrdi niti su ih u tuzlanskom Kliničkom centru koristili, niti će.

- Mi nismo koristili niti jedan taj respirator. Intenzivisti su pokušali te aparate koristiti, nisu bili zadovoljni i sa svoje stručne strane oni su rekli da za sada te respiratore ne bi koristili - rekao je Јusufović.

Ni bolnica u Mostaru ne koristi sporne respiratore. Odbila je čak i da ih preuzme, uprkos političkom pritisku iz Sarajeva, nakon korupcijskog skandala i optužnice protiv Novalića i ostalih.

Da li je onda druga epizoda afere "respiratori" u kojoj se aparati u sarajevskom kliničkom centru čas koriste, čas ne, pokušaj da se optuženi amnestiraju na uštrb zdravlja građana!? Јer, povlačenje iz upotrebe bio bi argument više za tužioce.