latinica  ћирилица
06/04/2021 |  18:13 ⇒ 18:14 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: Informacija da Moskva ulazi u pregovore liči na izmišljotinu

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da ne zna da je sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine zakazan za septembar u Parizu, te da nema informaciju da će predstavnik Rusije prisustvovati tom sastanku i da mu to liči na izmišljotinu.
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić)

On je, komentarišući navode Albanijan posta, koji se poziva na nezvanične izvore da će se delegacije Beograda i Prištine predvođene Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem sastati u septembru u Parizu u prisustvu francuskog predsjednika Emanuela Makrona i predstavnika SAD i Rusije, naglasio da je Moskva već uključena u proces kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN.

- Poznato je da je bilo kakvo rješenje kosovskog problema moguće samo u Savjetu bezbjednosti i pod njegovim okriljem. Rusija i bez učešća u dijalogu ima mogućnosti da utiče na pitanje Kosova, a uvijek je spremna da ako Beograd bude imao interes razmotri uključivanje u taj proces - rekao je ruski ambasador za Sputnjik.

Bocan-Harčenko je ponovio stav Moskve da eventualno rješenje za pitanje Kosmeta može biti prije svega u okviru onog što je prihvatljivo za Beograd.

- I predsjednik Rusije Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov više puta su rekli da Rusija može da podrži samo rješenje koje odgovara interesima Srbije i međunarodnog prava. Što se tiče dijaloga, nisam ni čuo da je već zakazan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine - rekao je Bocan-Harčenko.

On je poručio da Moskva smatra da nema alternative za dijalog, ali i da nema alternative za ispunjavanje dogovorenog.

- Privremene institucije u Prištini moraju da ispune ono što je dogovoreno u Briselu i sva rješenja koja se tiču položaja Srba na Kosmetu. Naravno da dijalog može da funkcioniše samo uz neophodan pritisak na Prištinu, a ne samo na Beograd, od kojeg traže da prizna nezavisnost /samoproglašenog/ Kosova, što niti je prihvatljivo za Beograd niti može biti rješenje za /samoproglašeno/ Kosovo - naveo je Bocan-Harčenko.

Komentarišući navode albanskog lista i o mogućem uključenju SAD u dijalog, ruski ambasador je rekao da nije čuo da postoje ozbiljne namjere Vašingtona za uključivanje u dijalog Beograda i Prištine, ali da je na osnovu izjava posrednika EU Miroslava Lajčaka i drugih zvaničnika jasno da postoji veće razumijevanje EU i SAD po kosovskom pitanju.

On je podsjetio da je dijalog dobio podršku Generalne skupštine UN i da, s obzirom na to da ga vodi EU, tu činjenicu međunarodna zajednica treba da ima na umu.

- Što se tiče Rusije, uvijek smo spremni da pružimo podršku rešenju i ako Beograd bude imao interes za uključivanje Rusije, mi smo spremni da to razmotrimo. Ali, u svakom slučaju, Rusija kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN i bez učešća u ovom dijalogu ima mnogo mogućnosti da bude prisutna i da ima uticaja na pitanje Kosova i regiona, kao i svih drugih međunarodnih pitanja - rekao je Bocan-Harčenko.