latinica  ћирилица
06/04/2021 |  18:24 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Počela isplata podsticaja za povećanje plata; Sigurnost za 30.000 radnika (VIDEO)

Počela je isplata podsticaja poslodavcima koji su u drugoj polovini prošle godine radnicima povećali plate.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Za treći obračunski rok, za povrat poreza i doprinosa privredi na osnovu povećanja ličnog dohotka, prijavilo se 428 preduzeća.

Obuhvaćeno je više od 30.000 radnika. Od kad se isplaćuju ovi podsticaji, primanja radnika u realnom sektoru veća su za 20 odsto.

I u Vladi, i u Uniji udruženja poslodavaca smatraju da je ovim - dio novca iz sive zone, vraćen u legalne tokove.

Za podsticaje za povećanje plata radnicima prijavilo se i banjalučko preduzeće GMP Kompani, koje ima oko 200 zaposlenih. Novac od povrata poreza i doprinosa mogu uložiti u proizvodnju, za proširenje tehnoloških kapaciteta.

- Mi smo povećali plate za 10 odsto - rekao je Zoran Јoldžić iz GMP Kompani.

Pravo na ove subvencije imaju svi poslodavci iz Republike Srpske u realnom sektoru koji su radnicima povećali lični dohodak u drugoj polovini prošle godine.

Konkurs za prijavu za treći obračunski rok trajao je od početka januara do kraja februara 2021. godine.

- U ovom obračunskom periodu podneseno je 428 zahtjeva privrednih subjekata što obuhvata više od 30.000 radnika - izjavio je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

Za pola godine Vlada Srpske planira analizu ovog zakona o podsticajima za povećanje plata, koji je u primjeni od jula 2019. godine.

U resornom Ministarstvu i Uniji udruženja poslodavaca kažu da su već vidljivi pozitivni efekti.

- Ako poredimo povećanje plata sa današnjim danom i ako uzmemo taj mart 2019. godine kao reper za donošenje ovog zakona odnosno njegovo provođenje plate u realnom sektoru su rasle za 20 odsto - rekao je Petričević.

- Prosječna plata danas je 985 maraka, što je za 12 odsto više nego u 2018 - izjavio je Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić.

U prva dva obračunska perioda za ovu vrstu podsticaja izdvojeno je osam miliona, a ovogodišnjim budžetom Vlada je planirala za ove namjene pet miliona maraka.