latinica  ћирилица
06/04/2021 |  18:31 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Obilježeno 80 godina od bombardovanja Beograda (VIDEO)

Na današnji dan prije 80 godina nacistička Njemačka bombardovala je Beograd, uz velike ljudske žrtve i materijalna razaranja, čime je počeo Drugi svjetski rat na prostoru Kraljevine Јugoslavije.
Obilježavanje bombardovanja Beograda - Foto: RTRS
Obilježavanje bombardovanja BeogradaFoto: RTRS

U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu služen je parastos za poginule, a godišnjica je obilježena nizom manifestacija.

U rano jutro 6. aprila 1941. godine, njemački bombarderi zasuli su Beograd tonama bombi. Smatra se da je stradalo više od 2.500 ljudi. Ogroman broj objekata je srušen. U znak sjećanja, u Aleji stradalih položeni su vijenci i odata počast.

- Da se ne zaboravi i da se nikada ne ponovi, zato smo danas ovdje, da odamo počast i njegujemo sjećanje na žrtve i na heroje koji su se hrabro borili tokom četiri ratne godine i izvojevali pobjedu i izborili slobodu za sve nas - izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević.

Položeni su vijenci i na Spomenik pilotima braniocima Beograda.

- Čuvamo uspomenu na žrtve koje smo položili za slobodu, i ne smijemo nikada da zaboravimo naše heroje i njihova odvažna djela - rekao je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović.

Uništavanjem Narodne biblioteke pokušano je zatiranje kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

- O tome koliko je veliko kulturno blago Srbija tog dana izgubila slikovito govori podatak da su od bombi stradale knjige koje su pokrivale period od gotovo 1.000 godina - istakla je ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković.

Na strašna razaranja podsjeća i izložba na Trgu Republike, organizovana u saradnji sa Ruskim domom i Ambasadom Rusije.

- Danas se sjećamo svih tih ljudi zajedno sa našim ruskim prijateljima, i sjećamo se tog tragičnog događaja, sa željom da se u 21. vijeku nikada više ne dogodi da naš grad bude u situaciji da bude bombardovan, a bombardovan je pet puta u 20. vijeku - izjavio je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić..

- Uvijek imamo zajedničke manifestacije što dokazuje i potvrđuje da smo mi zajedno u borbi protiv revizije i pokušaja revizije istorije - naglasio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Poručeno je da je važno sačuvati ove događaje od zaborava i prenositi ih budućim generacijama, kao dio kulture sjećanja.