latinica  ћирилица
06/04/2021 |  18:45 ⇒ 18:47 | Autor: SRNA

Novalić: Uskoro pomoć zdravstvu od 60 miliona KM

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio je danas, na onlajn sastanku sa kantonalnim premijerima, da je u pripremi program pomoći zdravstvenim ustanovama i kliničkim centrima od 60 miliona KM, koji će se ubrzo naći na dnevnom redu Vlade FBiH.
Fadil Novalić (foto:I.Š) - Foto: klix.ba
Fadil Novalić (foto:I.Š)Foto: klix.ba

- Osim ostvarenih kontakata sa određenim ambasadama, direktno smo se obratili i američkim kompanijama, proizvođačima vakcina protiv virusa korona. Ostvarili smo kontakt i sa Indijom. Ušli smo i u državni program sa Kinom, te bi sljedeće sedmice trebali početi i direktni pregovori za nabavku 500.000 kineske vakcine Sinofarm - rekao je Novalić.

On je ukazao i da ohrabruju posljednji zvanični podaci da su direktni porezi u prvom kvartalu ove godine u FBiH veći za 43 miliona KM ili 3,36 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima Poreske uprave FBiH u posljednjih mjesec dana zabilježen je i rast broja zaposlenih za 1.400 osoba.

Prisutni su informisani o najavljenoj količini, te dinamici pristizanja vakcina u BiH iz Kovaks, te EU mehanizma u ovom mjesecu, ali i do kraja drugog kvartala.

Na sastanku je istaknuto da bi se, nakon vakcinisanja zdravstvenih radnika i prioritetnih grupa, među prioritetima trebala naći zanimanja kao što su medijski radnici, zaposleni u trgovinama, te ugostiteljskom sektoru.

Kantonalni premijeri poručili su da je u posljednjih sedam dana uglavnom stagnirajuće stanje u vezi sa virusom korona, ali i da je sve više pacijenata s težom kliničkom slikom ili potrebom za hospitalizacijom.

Sedmodnevna incidenca na nivou FBiH iznosi 324 slučaja na 100.000 stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici federalnog premijera Јelka Milićević i Vesko Drljača, kantonalni ministri zdravstva, predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, te imunolog akademik Јasenko Karamehić.

Današnji sastanak je nastavak dogovorenog zajedničkog djelovanja i bolje koordinacije između premijera u FBiH na sedmičnom nivou, a naredni sastanak putem video linka biće održan u ponedjeljak, 12. aprila.