latinica  ћирилица
06/04/2021 |  19:42 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Drvar: Zdravstveni radnici treba da budu nagrađeni, a ne kažnjeni (VIDEO)

Ionako težak život Srba povratnika u Kantonu 10, dodatno otežava djelovanje ministra rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih Livanjskog kantona Momčila Bajića. Zahtijeva sistematizaciju, koja, kažu, ima za cilj otpuštanje radnika.
Dom zdravlja u Drvaru - Foto: RTRS
Dom zdravlja u DrvaruFoto: RTRS

Zbog ovih pritisaka, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja podnio je ostavku, a zdravstveni radnici najavljuju generalni štrajk, ne budu li im isplaćene plate u punom iznosu i uplaćeni doprinosi. Traže ostavku ministra.

Iako heroji u vrijeme pandemije, zdravstveni radnici drvarskog Doma zdravlja posljednjih šest mjeseci ne dobijaju plate u punom iznosu. Ostavku v.d. direktora Doma zdravlja, koji ne pristaje da sprovede sistematizaciju, Upravni odbor nije prihvatio.

- Kao pravnik jesam za donošenje sistematizacije, ali sistematizacije koja bi odgovarala potrebama Doma zdravlja, a ne ove koja bi dovela do otpuštanja radnika - izjavio je v.d. direktora Doma zdravlja Drvar Dragan Praštalo.

- S obzirom da smo prošli mjesec dobili 50 odsto od plate, a pandemija je opet u jeku, spašavamo tuđe živote, a istovremeno rizikujemo svoje živote i nemamo suosjećanja ni od nadležnih ustanova za naše probleme, mi nastavljamo sa jednosatnim štrajkom upozorenja do generalnog štrajka - poručila je predstavnica sindikata medicinskih sestara i tehničara Doma zdravlja Drvar Marija Habek.

Udar na zdravstvene radnike je nastavak protjerivanja Srba iz Kantona 10, poručuju iz Udruženja protjeranih.

- Gospodin Bajić hoće da otpusti ove ljude da bi zaposlio nove, navodno sa namjerom da to bude za iduće izbore - rekao je predsjednik Udruženja protjeranih građana Mile Marčeta.

U Drvaru pitaju da li je moguće da ministar koji dolazi iz ove opštine i Srbin je, insistira na sistematizaciji, radi otpuštanja radnika u doba pandemije?

- A pouzdano znam da to ne čini ni u Tomislavgradu ni u Livnu ni na Kupresu - rekao je poslanik u skupštini Livanjskog kantona Aleksandar Štrbac.

- Ako ste vi neko ko predstvlja srpski narod, a dođete u poziciju da vas postavlja general HVO- a, vi se morate ponašati kako vam general po komandnom nalogu zapovjedi. Ukoliko ima imalo morala i odgovornosti, ja mislim da bi trebao da podnese ostavku na mjesto ministra - poručio je poslanik u skupštini Livanjskog kantona Goran Broćeta.

Opština izmiruje finansijske obaveze Domu zdravlja i pomaže više nego što je predviđeno, kaže načelnica Drvara Dušica Runić.

- Trebali bi da se nagrade za doprinos koji daju u doba pandemije, a ne da budu kažnjeni - naglasila je Runićeva.

Od ministra Momčila Bajića još čekamo odgovor - zašto u povratničkoj opštini Drvar u doba pandemije zahtijeva sistematizaciju, koja bi više od 10 zdravstvenih radnika ostavila bez posla?