latinica  ћирилица
06/04/2021 |  21:27 ⇒ 07/04/2021 | 11:09 | Autor: RTRS

Atlagić: Više međunarodnih zvaničnika potvrdilo da se u Srebrenici nije desio genocid (VIDEO)

Tvrdnja da se u Srebrenici desio genocid, nikada nije dokazana, što potvrđuju i brojni međunarodni zvaničnici, istakao je Marko Atlagić, poslanik u Skupštini Srbije, ispred liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu".
Marko Atlagić - Foto: RTRS
Marko AtlagićFoto: RTRS

- Da se u Srebrenici nije desio genocid potvrdio je i general Luis Mekenzi, prvi komadant mirovnih snaga u BiH. On je poručio da je ta tvrdnja o ubistvu 8.000 Bošnjaka, stigla iz SAD, tačnije tadašnjeg predsjednika Bila Klintona, kako bi na osnovu te teze mogao bombardovati Srbe. Citiram Mekenzija: "Neukusno je reći, ali mora da se kaže, ako se čini genecid, onda se ne puštaju žene, jer one su ključ za održavanje grupe koja se želi uništiti. A kao što znate žene su u Srebrenici puštene" - istakao je Atlagić.

Atlagić je citirao i Јosipa Bodanskog, iz međunarodnog Udruženja za strateške studije u Vašingtonu i savjetnika američkog Senata za terorizam, koji je cifru od 8.000 ubijenih Bošnjaka nazvao običnom dezinformacijom.

- Svi nezavisni forenzički dokazi pokazuju broj od nekoliko stotina ubijenih, a cijela priča svodi se na prikrivanje oko 3.000 ubijenih Srba od 1992-1995 na području Srebrenice - nastavio je Atlagić.

On je citirao i riječi Filipa Korlija, visokog zvaničnika međunarodnih snaga, ali i učesnika dešavanja u Srebrenici.

- Broj od 8.000 ubijenih Bošnjaka je pretjeran, prava cifra je blizu 700, i to je Korvin tvrdio sve do svoje smrti 2012. godine, odnosno da je sve oko Srebrenice korišteno samo u političke svrhe - istakao je Atlagić.

On je naveo i da je jedan od najvećih mrzitelja srpskog naroda - bivši francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner priznao da u stvari nije bilo nikakvih masovnih grobnica, a da su njegove ranije izjave imale za cilj da se bombarduju Srbi.

- On je početkom rata izmišljao da su Srbi imali logore za silovanja, međutim sustigla ga je valjda griža savjesti, pa je ipak 2004. godine izjavio da nije bilo nikakvih logora smrti, koliko da su ta mesta bila užasna - naveo je Atlagić.