latinica  ћирилица
07/04/2021 |  07:04 ⇒ 19:06 | Autor: SRNA

Obilježavanje 29 godina od osnivanja Novinske agencije Republike Srpske

Novinska agencija Republike Srpske - SRNA danas obilježava 29 godina od osnivanja i krsnu slavu - Blagovijesti.
SRNA - Foto: RTRS
SRNAFoto: RTRS

SRNA je osnovana na Blagovijesti, 7. aprila, 1992. godine na Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao Srpska novinska agencija - SRNA

Od 1998. sjedište SRNE je u Bijeljini, a odlukom Vlade Srpske 27. marta 2008. dobila je svoj sadašnji naziv - Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

SRNA je, uz RTRS, medij koji je imao veliki uticaj u stvaranju Republike Srpske. Samo nekoliko dana nakon što je počeo građanski rat u BiH, 7. aprila 1992. godine, u svijet je emitovana prva vijest SRNE.

Novinska agencija Republike Srpske bila je prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već počeli ratni sukobi, a glavni prijeratni mediji u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH bili su pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

SRNA je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

Angažovanošću i predanim radom zaposlenih, SRNA je bila i ostala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila značajna odlikovanja od institucija Srpske.

Od osnivanja 1992. godine, bila je svjedok burnih događaja i hroničar teških vremena. Tokom skoro tri decenije rada i razvoja, SRNA je uspjela da odgovori na visoke zahtjeve profesije i oslonac je svim medijskim kućama na području Srpske, kao i van njenih granica.

U stvaranju SRNE učestvovali su istaknuti srpski intelektualci, novinari, književnici koji su iz Sarajeva stizali na Pale u malu ratnu redakciju. Te ljude, koji su najzaslužniji za stvaranje SRNE, krasila je volja, entuzijazam i želja da istina o ratu u BiH dopre u svijet.

Nažalost, mnogi od njih danas nisu među živima, ali njihove zasluge ostaju kao vječni pečat ne samo u SRNI, već i u srpskom novinarstvu.

Prvu redakciju SRNE koja je bila smještena u Domu kulture na Palama činili su direktor Todor Dutina, zamjenik direktora Branislav Ilić, odgovorni urednik Milisav Dučić, Miodrag Tarana, Kolja Besarević, Milica Koljević, Đorđe Јelić, Stjepan Zlikovac, Željka Ilić, Željko Grujić, Ranko Popović, Sonja Lakić, Nada Lopatić, Rajka Kojić, Gordana Tarana, Kaća Dučić, Mile Rajić, Miloš Govedarica, Slađana Gazivoda, Ranka Rajić, Biljana Dutina, Branimir Rudan, Momir Rudan, Saša Lazarević, Drago Јovanović, Dragan Gardović, Žarko Јanjić, Davor Miličević, Sretko Marijanović...

Najbolja potvrda uspjeha SRNE jeste činjenica da su njene vijesti u to ratno vrijeme preuzimali vodeće svjetske agencije Rojters, AFP, AP, ITAR-TASS, RIA Novosti, DPA, BTK, japanski KЈOTO, italijanska ANSA, te oko 120 drugih korisnika sa prostora bivše Јugoslavije i iz svijeta.

U ratnim godinama Srnina dopisnička mreža izrasla je do 48 dopisnika iz Republike Srpske, 10 dopisništava iz Srbije i Crne Gore, dopisništva iz Vukovara i Knina, kao i 22 dopisnika iz inostranstva.

Od osnivanja do danas SRNA je objavila više od 3,3 miliona informacija - vijesti, reportaža, intervjua, analitičkih tekstova, audio i video izvještaja, te fotografija.

SRNA dnevno emituje od 250 do 300 informacija.

Prije tri godine, 2017. SRNA je objavila 98.474 vijesti, 2018. - 105.291, 2019. godine - 107.275, a prošle godine 121.750 vijesti što je najviše vijesti u jednoj godini u istoriji Novinske agencije Republike Srpske.

Prošle godine objavljena je 31.421 fotografija, 2.684 tonska zapisa, te 3.476 video zapisa.

Početkom 2020. godine SRNA je, povodom osam vijekova Srpske pravoslavne crkve, objavila više od 40 reportaža o pravoslavnim hramovima Srpske, ali i FBiH, Srbije, Kosmeta, Hrvatske i Crne Gore, oko 20 reportaža o najatraktivnijim turističkim destinacijama Srpske, serijal o uspješnim privrednim subjektima u Srpskoj...

Od 20. decembra 2020. do 20. januara ove godine urađeno je oko 50 intervjua sa najvišim zvaničnicima Srpske, BiH i Srbije, predstavnicima institucija, ustanova i preduzeća, oko 25 reportaža iz oblasti humanosti, tradicije, zanatstva, sporta, kulture i života Srba sa prostora Srpske, FBiH i Srbije, te više od 30 intervjua, reportaža i vijesti u okviru humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima".

Prošle godine uveden je i mjesečni pregled važnijih događaja, koji se emituje svakog prvog dana u narednom mjesecu.

U martu, nakon prvog zabilježenog slučaja zaraze virusom korona u Srpskoj, u servisu SRNU objavljeno je 7.473 vijesti, od čega je bilo 4.327 ili 57,9 odsto vijesti u vezi sa pandemijom.

SRNA je prvi medij u regionu koji je formirao posebnu rubriku u servisu pod nazivom "virus korona" u kojoj su objavljivane sve vijesti iz zemlje i svijeta o ovoj temi i na taj način olakšala svojim korisnicima njihov pregled na jednom mjestu.

Od početka epidemije virusa korona zaposleni i honorarni saradnici u SRNI redovno obavljaju sve zadatke, odgovorno rade svoj posao i u svakom trenutku naši novinari i snimatelji su na terenu s ciljem da pravovremeno i istinito informišu javnost o svim dešavanjima.

Zahvaljujemo svim korisnicima na dosadašnjoj saradnji sa željom da ona bude nastavljena i ubuduće, a SRNA će odgovorno i profesionalno nastaviti da radi na dobrobit Republike Srpske i njenih građana.