latinica  ћирилица
07/04/2021 |  09:17 ⇒ 09:31 | Autor: SRNA

Momčilo Momo Kapor - pisac, slikar, novinar

Srpski književnik, slikar i novinar Momčilo Momo Kapor /1937-2010/ rođen je 8. aprila 1937. godine u Sarajevu.
Momo Kapor -
Momo Kapor

Napisao je romane: "Foliranti", "Beleške jedne Ane", "Provincijalac", "Ada", "Zoe", "Poslednji let iz Sarajeva", "Zelena čoja Montenegra"...

Njegova djela prevođena su na francuski, ruski, njemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Momo Kapor bio je član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Srpske.

Kapor važi za jednog od najtalentovanijih srpskih intelektualaca 20. vijeka.

Rođen je u Sarajevu, gdje je proveo najranije djetinjstvo. Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti.

Paralelno sa slikanjem, Kapor je pisao kao novinar i književnik. Veliku popularnost kod publike stekao je kroz tekstove "Beleške jedne Ane".

Slijedi niz bestselera, koji su Kapora načinili jednim od najčitanijih pisaca u Srbiji i na prostorima tadašnje Јugoslavije.

Kapor je bio autor i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova: "Bademi s onu stranu smrti", "Banket", "Valter brani Sarajevo","DŽoli džokej", "Kraj vikenda"...

Kapor je bio pisac osebujnog stila, pisao je jednostavno i zanimljivo.

Početkom ratova devedesetih godina 20. vijeka i raspada Јugoslavije, Kapor pruža punu podršku hercegovačkom kraju iz kojeg je potekao njegov otac, kao i Srbima u BiH i Hrvatskoj u ostvarivanju njihovih prava.

Kaporov odnos prema stvaranju i životu pokazuje se i u njegovim mislima i izjavama u kojima je sažimao svoj pogled na svijet:

"Nisam pobeđen sve dok ne priznam poraz, a ja ga još ne priznajem"; "Nikada nemamo dovoljno vremena za one koji nas vole, već samo za one koje mi volimo...."

Momo Kapor ostaće upamćen kao pisac čije knjige se čitaju "naiskap", kao slikar i kao novinar zbog čijih su kolumni kupovane novine.