latinica  ћирилица
07/04/2021 |  10:20 | Autor: SRNA

Kalinić: Objediniti sve političke snage za dobrobit Srpske i njenog naroda

Trijumfalističke izjave Mirka Šarovića i drugih zvaničnika iz SDS-a i PDP-a, a povodom "denunciranja" Milorada Dodika od strane Valentina Incka u vezi sa njegovom navodnom kooperativnosti prema OHR-u predstavlja pilatovsko pranje ruku i to prvenstveno u dnevnopolitičkoj i predizbornoj funkciji opozicije, izjavio je savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva Dragan Kalinić.
Dragan Kalinić (foto: © Sputnik) -
Dragan Kalinić (foto: © Sputnik)

- Poznato je da u politici nikada ne postoji jedna i jedina istina. Pogotovo kada nas, Bogu hvala, još ima živih i pri zdravoj pameti koji možemo posvjedočiti o tom mračnom vremenu protektorata visokih predstavnika od Petriča do Ešdauna i o tome kako su beskrupulozno, zloupotrebljavajući svoju funkciju, krojili sudbinu BiH i Republike Srpske, ali i brojnih pojedinaca iz tadašnje politike - istakao je Kalinić za Srnu.

On je naglasio da su u nasilnom prekrajanju ustava Srpske i BiH bili prinuđeni da učestvuju svi politički predstavnici i to pod pritiscima, ucjenama i prijetnjama političkom likvidacijom pojedinaca i stranaka koje su predvodili, pa čak i samog opstanka Srpske.

- Staklene i slične "gluve" sobe u OHR-u i sati iscrpljujućih 'pregovora' itekako su poznati ne samo meni, već i Mladenu Ivaniću, Draganu Čaviću, Miloradu Dodiku, Mirku Šaroviću, Zlatku Lagumdžiji, političarima iz SDA i HDZ. S toga, u toj priči o prenosu nadležnosti i bilo čemu drugom nema ni apsolutno krivih niti apsolutno nevinih. A bilo je tu i nesnalaženja, naivnosti, lažnih obećanja, nespretnosti... Zato je krajnje licemjerno optuživati Dodika, a ne sagledati to mračno vrijeme u cjelini i ponašanje svakoga od nas - ocijenio je Kalinić.

Na kraju, bez ironije, kaže Kalinić, dobro je ispalo kako je moglo da bude, jer je Republika Srpska ipak opstala, kao i srpski narod na ovim prostorima.

- Ta loša praksa OHR-a je konačno obesmišljena i to zahvaljujući dobrim dijelom Dodiku i sadašnjem rukovodstvu Srpske - naglasio je Kalinić.

On je rekao da izjave Incka kojima pokušava da difamira Milorada Dodika odraz su njegove političke nemoći da učini bilo šta od onoga što su mogli njegovi prethodnici, a opozicija koristi ovu priliku za pranje nečiste savjesti.

- Niko od nas u ovoj OHR igri nije prošao dobro i sa neke veće istorijske distance o tome će se otvorenije govoriti. Vrijeme je da svi okrenemo list! Valjda je opoziciji jasno da sami ne mogu ništa ni na republičkom, ni na nivou BiH, a da, naravno, vladajuća koalicija i bez njih može ići dalje - naveo je Kalinić.

On je ocijenio da je ovo trenutak kada bi trebalo objediniti sve političke snage u Srpskoj, jer se Republika, 30 godina od osnivanja, nalazi na važnom istorijskom raskršću.

- Zajednička platforma je vrlo jednostavna: Ili će se Srpskoj vratiti izvorne nadležnosti koje je dobila u Dejtonu ili će njeni političari uz podršku naroda samostalno i na miran način izabrati druga alternativna rješenja. Posljednje odluke Ustavnog suda BiH o imovini, Blinkenovo pismo, mogući veto Rusije u Savjetu bezbjednosti u vezi OHR-a mijenjaju mnogo toga u stereotipu o Srpskoj i o BiH. Sada je važan politički trenutak da se politička energija svih nas usmjeri na pravi način i pravcem koji će dugoročno biti dobar za Srpsku i naš narod. A za nauk neka nam bude činjenica kako Hrvati i Bošnjaci, uprkos razlikama, postižu jedinstvo o vitalnim nacionalnim pitanjima. Dakle, uzmimo se, Srbi, u pamet - poručio je Kalinić.