latinica  ћирилица
07/04/2021 |  11:01 ⇒ 21:31 | Autor: SRNA

Trebinje grad srpske poezije (VIDEO)

Trebinje je zahvaljujući pjesniku Јovanu Dučiću pjesnički grad i velika je obaveza da to i ostane, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, na otvaranju naučnog skupa koji je održan povodom tradicionalne manifestacije kulture "Dučićev dan".
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

- Bez Dučića Trebinje bi pamtili tek kao lijep mediteranski grad, ovako je svojevrstan pjesnički grad - rekao je Ćurić na skupu "Poetika i poezija Miroslava Maksimovića", koji je održan posredstvom internet "Zum" platforme.

On je naglasio da su u Trebinju odavno shvatili da je kultura važan posao putem kojeg ovaj grad jača.

- I prihvatamo svaku slobodnu misao i kreaciju. Taj amanet nam je i Dučić ostavio - rekao je Ćurić na onlajn skupu koji je organizovan u svečanoj sali Gradske uprave Trebinje i u Biblioteci Instituta za književnost i umjetnost iz Beograda.

On je podsjetio da se ova manifestacija održava 13. put i da njen značaj izaziva divljenje.

Pjesnik Miroslav Maksimović rekao je da je Trebinje postalo glavni grad srpske poezije, prije svega zahvaljujući uvezivanju svih aktivnosti i projekata u vezi sa pjesnikom Јovanom Dučićem i ostalim aktivnostima u oblasti kulture.

- Crkvina je na taj način nadomjestila nedostatak Lovćena - rekao je Maksimović, istakavši da je važno ulagati napore u održavanje ovog projekta, kao što to radi grad Trebinje i ubuduće da bi opstala ova manifestacija.

Kourednica skupa Svetlana Šeatović naglasila je da je ovogodišnji skup posvećen pjesniku Miroslavu Maksimoviću, laureatu Dučićeve nagrade koju je dobio 2001. godine.

Ona je najavila da su već dva rada učesnika konferencije spremna i da je plan da poslije dva mjeseca svi predaju radove i da ove godine bude objavljen zbornik posvećen poeziji i poetici pjesnika Miroslava Maksimovića.

O poeziji Miroslava Maksimovića govorili su i književnici, naučni saradnici i profesori srpskog jezika i književnosti iz Beograda, Nikšića, kao i profesor sa Univerziteta u Indijani Bogdan Rakić.

Manifestacija "Dučićev dan", koja je jutros počela svetom liturgijom i pomenom pjesniku u Hercegovačkoj Gračanici u Trebinju, tradicionalno se održava na praznik Blagovijesti, kada je Јovan Dučić preminuo.

Osim naučnog skupa, položeno je cvijeće na Dučićev grob u Hercegovačkoj Gračanici, a manifestacija je zatvorena ispred Muzeja Hercegovine, otvaranjem izložbe o Matiji Banu "Pisma sa Banovca" Etnografskog muzeja iz Beograda i Arhiva Srbije.