latinica  ћирилица
07/04/2021 |  11:13 ⇒ 15:12 | Autor: RTRS

Ako sumnjate na zarazu, pozovite ljekara (VIDEO)

U opštinama Istočne Hercegovine i Gornjeg Podrinja, broj oboljelih ne opada.
UKC korona - Foto: RTRS
UKC koronaFoto: RTRS

Ljekari imaju problem i što oboljeli uzimaju terapiju samostalno, misleći da se mogu sami izliječiti. Upozoravaju - prestanite s tim, može biti smrtonosno.

U Univerzitetskoj bolnici Foča od izbijanja trećeg talasa pandemije virusa korona broj pacijenata na liječenju ne opada ispod osamdeset. Ljekari ističu da ne vide znakove da bi se broj mogao smanjiti. 

Skoro svi kapaciteti podređeni su liječenju oboljelih od kovida 19. Pojašnjavaju da imaju dovoljne rezerve kiseonika i lijekova.

Radmil Marić direktor Univerzitetske bolnice Foča istakao je da veliki broj pacijenata sa srednje i teškom kliničkom slikom.

- Ukupno jutros 94 pacijenta sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, od toga pet pacijenata je na pedijatri, jedno na ginekologiji, 21 na hirurgiji, ostalo su na kovid odjeljenju i na internom odjeljenju, od toga deset pacijenata je na respiratoru - rekao je Marić.

U najezdi sve agresivnijeg i nepredvidljivijeg virusa, inficirani često prave nepopravljive greške. Smatrajući da se mogu sami liječiti "na svoju ruku" posežu za uzimanjem antibiotika. Ljekari ističu, ne radite to, opasno je.

Snežana Đurović direktorka Doma zdravlja Višegrad istakla je da je povećana zloupotreba antibiotika.

- Nažalost, to je problem bio i ranije, ali sada je povećana zloupotreba antibiotika, kako od pacijenata koji do njih dolaze na sviju ruku, tako i od nas zdravstvenih radnika - istakla je Đurovićeva.

Načelnica Službe za porodičnu medicinu Doma zdravlja Trebinje Tatjana Bošnjak rekla je da kovid 19 virusna infekcija i da može donijeti više štete nego koristi ukoliko ljekar na osnovu nalaza i kliničke procjene ne odluči da upotrijebi terapiju.

U domovima zdravlja od Trebinja do Kalinovika, Rogatice i Višegrada, s radom su počele ambulante za dnevno terapijsko liječenje oboljelih od kovida 19, kako bi se rasteretili bolnički kapaciteti u Foči i Trebinju. Ljekari, apeluju na stanovnike, vakcinišite se i poštujte mjere, jer samo tako se može pobijediti virus korona.