latinica  ћирилица
07/04/2021 |  11:15 ⇒ 11:18 | Autor: sputniknews.com

Ruska verzija "Gospodara prstenova" stara 30 godina objavljena na Јutjubu (VIDEO)

Prije 30 godina Sovjetski Savez je prvobitno prilagodio film "Gospodar prstenova: Družina prstena" za televiziju.
Minas Tirit iz Gospodara prstenova - Foto: Screenshot
Minas Tirit iz Gospodara prstenovaFoto: Screenshot

Film, koji je ponovo objavljen na Јutjubu prošle sedmice, obožavaoci "Gospodara prstenova" iz cijelog svijeta dočekali su sa oduševljenjem.

Legendarno remek-djelo britanskog pisca DŽona Ronalda Rejela Tolkina "Gospodar prstenova" privuklo je veliku pažnju kada ga je Piter DŽekson 2001. godine ekranizovao.

Animirani film iz 1978. godine je najstarija poznata verzija "Gospodara prstenova", iako se smatralo da je prvi film snimljen tek 2001. godine.

Ispostavilo se da je Sovjetski Savez prije 30 godine snimio svoj prvi film "Gospodar prstenova". Tome se posebno raduju ruski fanovi.

Film, koji se prikazivao na kanalu Lenjingradske televizije 1991. godine, gledaoci su mogli vidjeti samo jedanput jer je nakon toga uklonjen iz programa.

Zbog malog budžeta film je sniman u veoma teškim uslovima. Andrej Tenetko, koji je igrao ulogu Aragorna, rekao je za list Gazeta.ru da je ideja za snimanje pripadala režiseru Nataliji Serebrjakovoj.

Uprkos ogromnim nedostacima kada je riječ o kostimima i dizajnu, "Gospodar prstenova" smatra se velikim poduhvatom Sovjetskog Saveza, a pojavom filma na Јutjubu glumci su ponovo u centru pažnje.