latinica  ћирилица
07/04/2021 |  12:23 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Za alternativni smještaj isplaćeno 76.865 KM

Vlada Republike Srpske i Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije uplatili su za prva tri mjeseca ove godine 76.865 KM za alternativni smještaj posredstvom participacije u plaćanju individualnog zakupa, koji koristi 450 porodica.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Redovnim programom rješavanja problema izbjeglih i raseljenih lica, Vlada Republike Srpske svake godine za potrebe ove najugroženije kategorije stanovništva izdvoji znatna sredstva, saopšteno je danas iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Osim redovnog programa, sredstva su obezbijeđena i realizacijom zajedničkih projekata.

Projektom zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja posredstvom javnih stambenih rješenja predviđeno je da stambeno budu zbrinute 694 porodice u 15 lokalnih zajednica, a ukupna vrijednost projekta na nivou BiH iznosi 104 miliona evra.

Od ukupnih sredstava, Srpskoj je pripalo 29 miliona evra, od čega je kreditno zaduženje 18 miliona, a domaća sredstva iznose 11 miliona evra.

Program se sprovodi u 18 potprograma, a realizuje se u Derventi, Doboju, Trebinju, Foči, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Modriči, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu, Rudom, Višegradu i Nevesinju.

Plan je da do kraja ove godine bude izgrađeno 215 stambenih jedinica u šest potprojekata.

Do sada je u stambene jedinice useljena 131 porodica, a popunjeno je i 130 smještajnih kapaciteta u ustanovama.