latinica  ћирилица
07/04/2021 |  12:45 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Naučiti se smirenju i s povjerenjem u Boga čuvati sebe i druge

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas, na praznik Blagovijesti, kako treba slijediti primjer Presvete Bogorodice i naučiti se smirenju, te sa povjerenjem u Boga čuvati sebe i jedni druge.
Patrijarh srpski Porfirije (Foto: TV Hram) -
Patrijarh srpski Porfirije (Foto: TV Hram)

Nakon što je služio Božanstvenu liturgiju u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, srpski patrijarh je istakao da ne bi bilo ni crkve među ljudima da nije bilo Presvete Bogorodice koja je u temelje crkve ugradila povjerenje u Boga, ali i smirenje.

On je poželio da Bog da da se u danima kada se čovječanstvo suočava sa izazovima virusa korona ljudi nauče smirenju od Presvete Bogorodice i poverenju u Boga, da ne budu tvrdoglavi.

Patrijarh je ukazao na potrebu da se ljudi, ne fanatično i u strahu, nego sa povjerenjem u Boga čuvaju i da čuvaju jedni druge, a to znači da pridržavati se mjera, koliko je to moguće.

- Ne fanatično, ne u strahu, ne u agoniji nego sa vjerom i povjerenjem u Boga i sa osejćanjem koje je izgovorila Presveta Bogorodica – neka bude po riječi Tvojoj - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao kako svako radi svoj posao, da treba uraditi ono što je do svakog ponaosob, bez ulaženja u razna tumačenja, teorije zavjere ili istinske zavjere.

- Ako postoje nečiste sile na ovom svijetu one neka rade svoj posao i to nije naša briga - naglasio je patrijarh Porfirije i napomenuo da se u Božiju volju ne ulazi jer će biti ono što Bog hoće.

Patrijarh Porfirije, koji je danas pričestio veliki broj vjernika, naglasio je da je samo pričešće tajna i da je bilo koja vrsta racionalizacije i ulaženje u tumačenje Svetog pričešća u najmenju ruku pogrešno.

- Bez svetog pričešća nema nas, nema crkve, nema carstva Božijeg među nama i predukusa onog što nas u vječnosti čeka. Te dvije, tri stvari treba razdvojiti i razlikovati - rekao je patrijarh Porfirije i pozvao vjernike da praštaju.