latinica  ћирилица
07/04/2021 |  14:07 ⇒ 14:09 | Autor: Index.hr

FIFA suspendovala dva saveza

Međunarodni fudbalski savez suspendovao je fudbalske saveze Pakistana i Čada zbog sporova oko njihovog vođenja.
FIFA - Foto: AFP
FIFAFoto: AFP

FIFA je suspendovala Pakistansku fudbalsku federaciju (PFF) zbog miješanja trećih strana u rad Saveza, a također i Čadski fudbalski savez (FTFA) s trenutnim učinkom zbog uplitanja tamošnje Vlade, stoji u saopštenju FIFA.

Skup fudbalskih funkcionera predvođena Ashfakom Husainom, koju je Vrhovni sud izabrao 2018. za vođenje PFF-a, ali ga FIFA nije priznala, preuzela je sjedište Pakistanskog saveza prošlog mjeseca.

FIFA je Pakistan takođe suspendovala zbog miješanja treće strane u 2017. godini, prenosi Index.hr.

Čadsko Ministarstvo omladine i sporta oduzelo je ovlašćenja tamošnjem Savezu 10. marta zbog zabrinutosti zbog načina na koji se vodi i loše komunikacije. Prošli mjesec je Konfederacija afričkog fudbala zbog sporova diskvalifikovala Čad iz Afričkog kupa nacija.

Suspenzija će biti ukinuta nakon što se ukinu relevantne Vladine odluke, a FTFA i njezino rukovodstvo, na čelu s predsjednikom Moctarom Mahamoudom Hamidom, potvrde Fifi da su prostori Saveza pod njihovom kontrolom.

Suspenzija znači da zemlje neće dobiti sredstva od FIFA i biće im zabranjeno službeno nadmetanje, dok će razvojni projekti takođe biti na čekanju.