latinica  ћирилица
07/04/2021 |  15:01 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Značajno što se proces imunizacije uspješno provodi (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je nastavljena vakcinacija starijih od 65 godina i mlađih sa hroničnim bolestima. Važno je da Srpska sprovodi imunizaciju, a nastavljaju se i napori da se nabavi što veći broj vakcina, rekla je predsjednica Srpske, Željka Cvijanović, tokom posjete vakcinalnom punktu u Banjaluci.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Nekoliko stotina najstarijih Banjalučana i danas je vakcinisano. Uglavnom penzioneri, strpljivo su čekali da dođu na red, poštujući epidemiološke mjere. Zadovoljni su, kažu, što su tako brzo pozvani da prime vakcinu.

- Oduševljena sam sa organizacijom, sa zalaganjem našeg zdravstvenog sistema, naše Vlade, naše Republike. Nemam riječi. Tako je dobro organizovano da sam prezadovoljna - rekla je Smilja Malešević.

Foto: RTRS

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

 

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Banjalučani su danas primali vakcine Astra Zeneka i Fajzer, a vakcinacija se odvijala po planu, kažu nadležni.

- Po spisku je prijavljeno 15.791 lice preko 65 godina. U prosjeku mi sada vakcinišemo 300 ljudi dnevno - istakla je Biljana Mlađenović rukovodilac vakcinalnog punkta.

Direktorka Doma zdravlja u Banjaluci Nevena Todorović dodala je da trenutno nije moguće da se uradi veći broj vakcinacija u toku dana.

- Epidemiološka situacija tješka i kolege su raspoređene na druge poslove - navele je ona.

Proces imunizacije teče u Srpskoj i to je najvažnije, kaže predsjednica Republike. Ima dana kada postoje pauze, ali to, dodaje, zavisi od isporuke vakcina. Srpska i dalje daje sve od sebe da građanima obezbijedi vakcine, a trenutno su im na raspolaganju vakcine nekoliko proizvođača, kaže Željka Cvijanović.

- Sada možemo podvući crtu i reći da je u protoku 69.000 vakcina, one što su do sada aplicirane, koje su raspoređene sada za opštine. Nove količine krajem ove i početkom sljedeće sedmice i to je već neki broj kojim možemo da budemo zadovoljni - smatra predsjednica.

O procesu masovne imunizacije u Srpskoj, nabavci vakcina i mjerama institucija na zaštiti života i zdravlja građana i ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije, predsjednica Srpske informisala je ambasadore EU. Institucije Srpske rade sve što mogu da ubrzaju proces nabavke vakcina, kaže ministar zdravlja.

- U ovoj sedmici Srpska će obiti manji kontingent ruskih vakcina Sputnjik, te da je, prema najavama, riječ o više od 30.000 doza - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Tokom najavljene posjete predsjednice Republike, na vakcinalnom punkt u Banjaluci bili su i predstavnici Grada.