latinica  ћирилица
07/04/2021 |  17:15 ⇒ 17:38 | Autor: sputniknews.com

Putin Pašinjanu: Riješićemo problem vakcina, ali ne na uštrb građana Rusije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obećao je jermenskom premijeru Nikolu Pašinjanu da će riješiti pitanje neophodnih isporuka vakcina protiv virusa korona u Јermeniju, ali ne na uštrb državljana Rusije.
Sastanak Putina i  Pašinjana (foto: kremlin.ru) -
Sastanak Putina i Pašinjana (foto: kremlin.ru)

Na razgovorima u Kremlju, Pašinjan je izjavio da Јermenija računa na nabavku ruske vakcine protiv virusa korona, s obzirom da je ona dokazala svoju efikasnost.

- Za nas je veoma važno da Republika Јermenija dobije priliku da kupi ovu vakcinu - rekao je Pašinjan.

- Mislim da ćemo riješiti taj problem. Ali ne na štetu građana Rusije, ruskih potrošača. Naš obim proizvodnje odgovara potražnji u zemlji - odgovorio je Putin.

On je dodao da je obim proizvodnje vakcine i onih koji žele da se vakcinišu u Rusiji uglavnom proporcionalan.

- Čak postoji malo veća potražnja. Ali istovremeno raste i obim proizvodnje. Razgovaraćemo o tome - uvjerio je Putin i dodao da se proizvodnja vakcina u Rusiji povećava.

Ruski lider je primetio da sa napretkom kampanje za vakcinaciju sve više ljudi želi da se vakciniše ruskom vakcinom.

Sa svoje strane, jermenski premijer saopštio je da će u Јerevan u četvrtak stići prva partija vakcine protiv kovida.

- Veoma blisko sarađujemo na suzbijanju pandemije kovida 19, sutra ćemo dobiti prvu partiju ruske vakcine i nadamo se da ćemo kupiti veliku količinu ruske vakcine, jer je dokazala svoju efikasnost u praksi - rekao je Pašinjan.
On je precizirao da će Јermenija dobiti 15 hiljada doza ruske vakcine.

Pašinjan je stigao u srijedu u Moskvu na razgovore sa predsjednikom Rusije. Kako je ranije izjavio, sa ruskim liderom namjerava da razgovara o implementaciji sporazuma o Nagorno Karabahu i izborima u Јermeniji.

Ministarstvo zdravlja Јermenije odobrilo je upotrebu vakcine “Sputnjik Ve“ u februaru.

Vakcina “Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut “Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu. Vakcina je napravljena na provjerenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, a njena efikasnost je iznad 90 odsto.

KLjUČNO PRISUSTVO RUSKIH MIROVNIH SNAGA

 Prisustvo ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu postao je ključni faktor stabilnosti i bezbjednosti u regionu, izjavio je premijer Јermenije Nikol Pašinjan tokom sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi.
On je izrazio nadu da će sa Putinom razgovarati o stavovima strukture bezbjednosnog sistema u zajedničkom regionu, Јermeniji, Nagorno-Karabahu i okolinom, javio je TASS.

- Naravno, razgovaraćemo danas o nijansama zajedničke operacije oružanih snaga Јermenije i Rusije - rekao je Pašinjan.

Sukobi u Nagorno-Karabahu eskalirali su 27. septembra 2020. godine. Azerbejdžan i Јermenija polažu pravo na Nagorno-Karabah još od februara 1988. godine, kada je ta regija proglasila nezavisnost od Azerbejdžana.

Putin, Pašinjan i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev potpisali su trilateralnu izjavu 9. novembra o prekidu sukoba u Nagorno-Karabahu.