latinica  ћирилица
07/04/2021 |  18:07 ⇒ 18:07 | Autor: SRNA

Na virus korona pozitivno 135 migranata u kampu "Miral"

Virusom korona zaraženo je 135 migranata u privremenom prihvatnom centru "Miral" u Velikoj Kladuši, potvrđeno je danas na sastanku Operativne grupe za situaciju sa migrantima i izbjeglicama na području Unsko-sanskog kantona.
Miral, Velika Kalduša (foto: ba.n1info.com) -
Miral, Velika Kalduša (foto: ba.n1info.com)

Na virus korona su u proteklim danima testirani svi korisnici "Mirala", a kantonalni premijer Mustafa Ružnić je rekao Srni da je zabrinjavajuće što je nakon toga 55 zaraženih migranata napustilo kamp i uputilo se u nepoznatom pravcu.

On je istakao da je to nedopustiv propust međunarodnih organizacija i agencija koji upravljaju centrom.

Ružnić je apelovao da Kantonalno tužilaštvo reaguje o ovom pitanju i ispita odgovornost za ovakvo ugrožavanje zdravstveno-epidemiološke situacije u kantonu.

Zbog povećanog broja oboljelih korisnika usluga prihvatnih centara, na sastanku su najavljeni pojačani nadzor i kontrola, odnosno onemogućavanje ulaska migranata i izbjeglica u Unsko-sanski kanton.

Na današnjem sastanku zatražena je pomoć nadležnih institucija BiH u pronalasku adekvatnog prostora za liječenje ljudi sa težom kliničkom slikom, jer su zdravstvene ustanove u kantonu preopterećene, a Ružnić se nada adekvatnoj reakciji.