latinica  ћирилица
07/04/2021 |  18:13 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Banjalučki Štab odbio naredbu Republičkog štaba (VIDEO)

Banjalučki Gradski štab za vanredne situacije oglušio se na odluke Republičkog kriznog štaba.
Radnici "Čistoće" - Foto: RTRS
Radnici "Čistoće"Foto: RTRS

Naredba o redovnom čišćenju gradskih površina nije sprovedena. Iako nisu dobili nalog Gradske uprave, banjalučke ulice radnici preduzeća Čistoća jutros su očistili samoinicijativno, na osnovu odluke Uprave preduzeća, potvrđeno je za RTRS. Ipak, komunalno preduzeće uslugu nije smjelo prekidati.

Komunalno preduzeće ne smije prekidati uslugu, čak ni ako je korisnik ne plati dva mjeseca, kažu u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Održavanje javnih površina finansira se iz komunalnih naknada, koje građani plaćaju unaprijed i nema osnova za prekid djelatnosti.

- Imamo situaciju da se čistio grad, a ulična rasvjeta je funkcionisala. Zašto? Pa radi se o istoj vrsti djelatnosti koja se finansira iz istih izvora. Јedni su prekinuli, a drugi sasvim normalno. Znači neko je zloupotrijebio svoju poziciju u komunalnom preduzeću jer ono što je moralo u kontinuitetu da se obavlja, nije se obavljalo - kaže Miladin Gaćanović, pomoćnik ministra.

Nakon pucanja prve karike u lancu, zakazala je i druga - Komunalna policija, čija je zakonska obaveza da sankcioniše Čistoću. Kazne za pravna lica iznose do 10.000 KM. Naši pozivi Komunalnoj policiji preusmjereni su na adresu predsjednika Gradskog kriznog štaba i gradonačelnika, Draška Stanivukovića. U nemuštim odgovorima, Stanivuković za sve krivi neusvajanje budžeta.

- Zakon glasi da kada nema privremenog finansiranja, kada nema budžeta, grad ne može da ima nijednu transakciju, nijednu uplatu ni isplatu - kaže Stanivuković.

Gaćanović poručuje da apsolutno nije bilo uslova da se ta usluga uskrati.

-  Pogotovo u situaciji što je tek trebalo da bude obavljena, pa da se za određeni period prema ugovoru izvrši fakturisanje i plaćanje. Znači, ovo je sve unaprijed plaćeno - tvrdi Gaćanović.

Cijenu plaćaju građani. Plaćaju čišćenje, a hodaju smećem zatrpanim ulicama, u vrijeme pandemije. Ogorčeni su i jednoglasni - sve je ispolitizovano.

Umanjeni računi, zbog uskraćenih usluga, logičan su slijed, kažu u Ministarstvu za prostorno uređenje. Gradonačelnik i dalje nemušt u odgovoru - "svi smo oštećeni".