latinica  ћирилица
07/04/2021 |  18:35 | Autor: SRNA

Brnabić: Pandemija pokazala da se isplatilo ulaganje u digitalizaciju

Pandemija virusa korona pokazala je da se Srbiji isplatilo ulaganje u digitalizaciju, koja je spasila srpsku ekonomiju, a u obrazovanju omogućila da đaci pređu na onlajn nastavu i tako ne izgube nijedan školski čas, rekla je premijer Srbije Ana Brnabić.
Ana Brnabić (foto:atvbl.com) -
Ana Brnabić (foto:atvbl.com)

- Transformacija Srbije se nastavlja velikom brzinom, kako bi što pre sustigla zemlje EU - navela je Brnabićeva na onlajn samitu "Globalno tehnološko upravljanje - u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma.

Kada je riječ o digitalizaciji, Vlada Srbije se, napomenula je Brnabićeva, fokusirala na tri ključne oblasti - ekonomiju, obrazovanje i državnu upravu.

Ona je rekla da će proces digitalizovanja obrazovanja u Srbiji biti završen do 2022. godine, odnosno sve učionice će imati internet, a đaci će još od osnovne škole da uče informatiku i programiranje.

- Želimo da decu fokusiramo na digitalizaciju kako bi bila spremna za poslove 21. veka. Moramo da ih naučimo kako da razmišljaju, a ne šta da misle - rekla je Brnabićeva.

Što se tiče digitalizacije državne uprave, navela je ona, cilj je da se svi servisi digitalizuju i budu na raspolaganju građanima i privredi 365 dana u godini.

Ona je podsjetila da je Srbija za kratko vrijeme, od četiri godine, kada je počela da ulaže u digitalizaciju, uspjela da ostvari dobar rezultat u toj oblasti, prenijeli su beogradski mediji.

- Digitalizacija se, ne samo u Srbiji, već i širom sveta, nametnula kao bitna tema u vreme pandemije. Srbija se u svetu sve više ističe kao zemlja inovacija. Vlada Srbije je pre nekoliko godina prepoznala ulaganje u digitalizaciju kao jedan od svojih prioriteta - dodala je ona.

Na panelu o vodećim industrijskim transformacijama učestvovali su i guverner Tokija Јuriko Koike, predsjedavajući kompaniji Simens DŽim Hagemen Snabe i predsjedavajuća vodeće turske platforme za e-trgovinu Hepsiburada Hanzade Dogan Boiner.