latinica  ћирилица
07/04/2021 |  19:13 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Fond PIO: Rekordan prihod i u prva tri mjeseca (VIDEO)

Ministarstvo finansija obezbijedilo je 98,8 miliona maraka za isplatu martovske penzije. Sredstva će sutra biti doznačena bankama i Poštama Srpske, kako bi od petka mogla početi isplata. Fond PIO u martu je rekordnih 85,64 miliona maraka doprinosa za PIO, 10,6 miliona više od planiranog. Na ovakve prihode uticale su i mjere Vlade, kroz subvencije privredi i preduzetnicima, protiv negativnih posljedica pandemije.
Fond PIO - Foto: RTRS
Fond PIOFoto: RTRS

Tokom radnih dana u martu, dnevni priliv po osnovu uplate doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje iznosio je 3,7 miliona maraka, što je doprinijelo ostvarenju prihoda za 14 odsto većeg od planiranog.

Takođe je ostvaren rekordan prihod i u prva tri mjeseca ove godine, što je značajno, jer su prihodi u prvom kvartalu obično manji u odnosu na preostala tri.

- Prije svega mislim na sada već ustaljenu redovnost uplate doprinosa poosvu PIO zdravstvenih ustanova u RS a imamo i povećanu naplatu doprinosa od strane drugih javnih preduzeća ali i privatnog sektora - rekao je Mladen Milić direktor Fonda PIO Republike Srpske.

Prihodi su ostvareni i zahvaljujući setu ekonomsko-finansijskih mjera vlade, ali i većoj finansijskoj disciplini koju sprovodi Poreska uprava. Privrednici pozdravljaju dosadašnje mjere Vlade. Ipak, u uslovima pandemije ističu da će im i dalje biti neophodna pomoć.

- Privrednicima je uvijek interesantno da se smanje fiskalni i parafiskalni nameti, da s prijavljene poreske obaveze ili smanje ili odgode, svaki pomak u tom pravcu će privrednicima donijeti boljitak. Naročito je interesantna činjenica ako je moguće doći do nekih oslobađanja po pitanju uvoza mašina, usvajanja novih tehnologija, osloboditi poreza na dobit i sve te opcije su privrednicima dobro došle - smatra Milenko Stevanović predsjednik Savjeta za privredu grada Bijeljina.

Ohrabruje i podatak da su 31. marta ove godine 314.893 prijavljenih radnika što je za 463 više osiguranika u odnosu na isti period prošle godine.

- Za nadati se da i pored ove vanredne situacije Vlada Republike Srpske uspješno nastaviti da očuva postojeći broj radnih mjesta odnosno osiguranika i da kroz subvencije pomogne preduzetnike i privredu - naveo je Milić.

Zahvaljujući svim do sada preduzetim mjerama, obezbijeđena su sredstva za isplatu martovske penzije za 277.000 korisnika prava Fonda PIO koja se očekuje u petak, 9. aprila.