latinica  ћирилица
08/04/2021 |  10:55 ⇒ 10:56 | Autor: SRNA

Pčelinjim društvima dodati hranu

Pčelari treba da prate situaciju u pčelinjacima zbog zahlađenja i ako je potrebno dodaju hranu, rekao je Srni predsjednik Društva pčelara Novi Grad Miloš Odžić.
Pčele - Foto: RTRS
PčeleFoto: RTRS

Odžić kaže da pčele samo griju leglo kada nastupi hladan period, te da ako takav period potraje dolazi u pitanje opšti proces u košnicama.

- Pčelari u takvim situacijama prate stanje i treba da obezbijede pčelama dovoljno hrane, jer je, nažalost, ni jesenas pčelinja društva nisu dovoljno imala - naveo je Odžić.

On je rekao da su vremenske prilike u januaru i februaru uslovile dobar razvoj pčelinjih društava, dok je vrijeme u martu bilo promjenljivo, a u aprilu su nastupili gotovo zimski uslovi.

- Pčele u ovom mjesecu već uveliko luče vosak. Ovo lučenje treba iskoristiti na način da se dodaju prazne satne osnove, tako da pčele iskoriste vosak na koristan način - rekao je Odžić.

Prema njegovim riječima, sada je najvažniji zadatak pčelara pomoći razvoj pčelinjih društava, na vrijeme obaviti njihov pregled i proširiti prostor.

- Ako se prostor ne proširi prije pravog vremena dolazi do zastoja u razvoju, a ako se zakasni, društva poprimaju rojevni nagon - napominje Odžić.

On je naglasio da je pčelama u intenzivnom razvoju potrebna voda, na šta treba obratiti pažnju.