latinica  ћирилица
08/04/2021 |  11:17 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Amerika vodi glupu politiku prema Rusiji

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nepouzdani partneri i da Moskva ne može zavisiti od njihovog raspoloženja.
Sergej Lavrov (foto: @MID_RF) - Foto: Twitter
Sergej Lavrov (foto: @MID_RF)Foto: Twitter

- Moramo se oslanjati na sebe, jer ni SAD, ni njihovi saveznici nisu pouzdani partneri. U oblastima koje su ključne za državu ne možemo se oslanjati na njihova raspoloženja i na to na koju će nogu ujutru ustati - rekao je Lavrov.

Kako je rekao, postupci Vašingtona prema Rusiji izazivaju sve više kritika unutar samih Sjedinjenih Američkih Država.

- Čak i takva pro-vašingtonska struktura kao što je Atlantski savet već objavljuje materijale u kojima se kritikuje politika SAD prema Rusiji, koja vodi naše odnose u ćorsokak, a možda bih je nazvao i glupom, politika koja ne donosi nikakav rezultat u pogledu ciljeva o kojima je govoreno kada su uvođene sankcije - konstatovao je ruski ministar.

Kako je istakao, izjave SAD o spremnosti da grade predvidljive odnose sa Rusijom zvuče neubjedljivo.

- Čujemo da je sada portparol Stejt departmenta davao nekakve izjave da će biti sankcija, ali da su SAD zainteresovane za predvidljive i stabilne odnose sa Rusijom. Riječi zvuče neuvjerljivo, čekaćemo konkretna djela - rekao je Lavrov.

Komentarišući saopštenja medija o mogućem protjerivanju ruskih diplomata iz SAD i uvođenju novih sankcija, Lavrov je naglasio da će Moskva odgovoriti na bilo kakve neprijateljske akcije Vašingtona.

- To je teško komentarisati. Podrazumijeva se da ćemo odgovarati na bilo kakve neprijateljske poteze. Do sad nisam vidio nikakve konkretne odluke, ništa nije objavljivano. Čitao sam vijesti o tome da je administracija završila pregled neprijateljskih dejstava Rusije. Nekako su to brzo uspjeli da urade - rekao je šef ruske diplomatije.

Ranije je agencija Blumberg saopštila da SAD izučava pitanje uvođenja novih sankcija Moskvi i protjerivanje diplomata. Kako su naveli sagovornici agencije, zvanična lica administracije Džozefa Bajdena su završila pregled hakerskih napada preko „Solar Vindsa“ i miješanje u izbore u zemlji.

Rusija je više puta odbacivala te optužbe, ističući da nema dokaza za njih.