latinica  ћирилица
08/04/2021 |  11:39 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Tegeltija: Bećirović bi da zabrani javnu riječ, Dom naroda se pretvara u sudnicu

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić i šef Kluba delegata srpskog naroda Sredoje Nović osudili su prijetnje delegata Kluba bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića koji je pozvao na hapšenje srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ukoliko krene u razdruživanje BiH, ocijenivši ih nedopustivim.
Zoran Tegeltija -
Zoran Tegeltija

Tegeltija je istakao da poziv delegata Bećirovića predstavlja političko prepucavanje te da su pozivi na hapšenje Milorada Dodika i njegovih saradnika neprihvatljivi.

- Nadam se da u ovom domu ne postoji niko ko želi spriječiti javnu riječ, predsjednika jedne od najvećih stranaka i presjedavajućeg Predsjedništva BiH da iznosi svoje stavove. Dodik javno iznosi stavove u institucijama i putem medija. Svi stavovi su jasni, transparenti i javni. Dodik zagovara jednu stvar a to je dogovor nas unutar BiH i on je zagovornik dijaloga - naglasio je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara je rekao da je nemoguće odgovoriti na delegatsko pitanje u kojem su iznesene netačne kvalifikacije u vezi sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

- Moj odnos s predsjednikom SNSD-a je naša stvar i ovo nije mjesto na kojem će se razgovarati o odnosu predsjednika i člana stranke. Zato je nemoguće dati odgovor na tako pitanje - istakao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta minstara je istakao da je zagovornik da se o svim stavovima u BiH razgovara, ali da je prijetnja hapšenjem Dodika i njegovih saradnika neprihvatljiva.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić je istakao da su Bećirovićevi pozivi na hapšenje sprskog člana Predsjedništva nedopustivi i pozvao delegate da se drže Poslovnika o radu.

- Žao mi je što se mogućnost za postavljanje pitanja pretvara u optužbe. Јasno želim da kažem što je više Denisa Bećirovića i ovakvih nastupa topi se priča o BiH. U šta se ovaj dom pretvara pozivima na hapšenje? Da li je to primjereno - upitao je Špirić.

On je dodao da ne spori pravo na postavljanje delegatskih pitanja ali da je protiv toga da se ona pretvore u optužbe i prijetnje.

- Može se zakomplikovati situcija u ovom domu ako to Bećirović želi. Ali nisam pristalica toga. Nemojte da mislite da možete probleme koje postoje u Federaciji BiH prebaciti na Milorada Dodika, to je nemoguće. Ne možete Dodikom pokriti sve nesporazume u FBiH - poručio je Špirić, pozivajući da se vodi pristojna rasprava.

Šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović poručio je da se Dom naroda pretvara u nešto što niko ne želi.

- Ako je to stav Kluba Bošnjaka i dijela Kluba hrvatskog naroda da se hapse svi funkcioneri i mi ovdje dajte da izađemo. Bolje danas da se raziđemo jer neću da slušam optužbe da treba hapsiti Dodika, mene ili bilo koga. Da li je ovo sudnica, podignuta optužnica i da li znači definitivno da treba da se raziđemo - rekao je Nović.

Nović je podsjetio da nema optužnice protiv Dodika koji nije učinio nikakvo krivično djelo, te da Bećirovićeve prijetnje predstavljaju pokušaj da se zabrani javna riječ.

- Znam da nije u duhu Poslovnika ali sam spreman da zatražim da napustimo sjednicu - naglasio je Nović.

Postavljajući delegatsko pitanje delegat Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović pozvao je na hapšenje srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika, navodeći da je to jedinstven stav Kluba i delegata Kluba Hrvata Zlatka Miletića.