latinica  ћирилица
08/04/2021 |  13:10 | Autor: SRNA

Evidentirano sedam kršenja zdravstvenih propisa za vrijeme epidemije

Na području u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka u periodu januar-mart zabilježeno je sedam krivičnih djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.
PU Banja Luka - Foto: SRNA
PU Banja LukaFoto: SRNA

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić rekao je da je evidentiran pad broja krivičnih djela razbojništva za 60 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 50,3 odsto.

On je naveo da je u januaru zabilježeno jedno ubistvo i jedno teško ubistvo, koja su riješena, a izvršioci procesuirani.

Brkić je rekao da su u periodu januar-mart evidentirana 482 krivična djela, što je za 3,2 odsto više od istog perioda prošle godine, kada ih je bilo 467.

"Evidentirano je 4,3 odsto više saobraćajnih nezgoda u kojima je stradalo pet lica, dok su u uporednom periodu smrtno stradala tri lica", naveo je Brkić.


"Sprovedeno je pet akcija iz oblasti kriminaliteta, 15 akcija iz oblasti javnog reda i mira, šest akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, uspješno je obezbijeđeno 19 javnih okupljanja i 192 sportske priredbe. Imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Banjaluka ocjenjuje se kao zadovoljavajuće", istakao je Brkić.

On je naveo da je u prva tri mjeseca ove godine na području u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka evidentirano 906 migranata, uglavnom u tranzitnom kretanju, dok ih je u istom periodu lani registrovano 100.

"Uglavnom je riječ o tranzitnom kretanju iz Sarajeva prema Unsko-sanskom kantonu. Migranti se u najvećem broju nalaze i zadržavaju u blizini autobuske stanice na području Policijske stanice Lazarevo. Pod kontrolom su i u toku ove godine nismo zabilježili neki veći incident", rekao je Brkić.

Prema njegovim riječima, ostvarena je dobra saradnja sa Terenskim centrom za strance, kao i sa drugim policijskim agencijama na nivou BiH, a striktno se poštuju i zaključci Vlade Srpske i Koordinacionog tijela za migrante.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Јovan Stojičić naveo je da su na području Policijske uprave Banjaluka u prva tri mjeseca ove godine evidentirana 482 krivična djela, što je više za 3,2 od istog perioda lani, kada ih je bilo 467.

"Ukupno je riješeno 407 krivičnih djela ili 82,2 odsto po nepoznatom izvršiocu, rasvijetljeno je 197 krivičnih djela ili 69,1 odsto", dodao je Stojičić.

Prema njegovim riječima, iz oblasti opšteg kriminaliteta zabilježena su 402 krivična djela, što je na uporednom nivou, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 79 odsto.

"Prijavljeno je 18 krivičnih djela protiv života i tijela i rasvijetljenost je 100 odsto", rekao je Stojičić.

Evidentirano je 238 imovinskih krivičnih djela, što je manje za 8,8 odsto nego u istom periodu lani, kada je bilo 261.

"U posmatranom periodu evidentirana su dva krivična djela razbojništva, što je manje za 60 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, kada je bilo pet. Evidentno je i smanjenje krivičnih djela u vezi sa krađom motornih vozila za 66,7 odsto", naglasio je Stojičić.

U oblasti zloupotrebe droge otkriveno je 15 krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 11 izvještaja kojima je obuhvaćeno 15 osumnjičenih.

Stojičić navodi da je podneseno 35 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 33 lica.

On je istakao da je iz oblasti borbe protiv kriminaliteta sprovedeno pet operativnih akcija kodnih naziva "Trokadero", "Dolar", "Kosmos", "Logan" i "Eva", u okviru kojih je uhapšeno 31 lice.

"Rasvijetljeno je 13 krivičnih djela", rekao je Stojičić i dodao da je oduzeto oko 8,7 kilograma marihuane, oko 72 grama kokain, kao i određena količina medicinskih droga, digitalna vaga, falsifikovana dokumenta, 192.500 paklica cigareta bez akcizne markice, vozilo, veća količina novca, kao i drugih predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

On je podsjetio da je u okviru akcije "Logan" uhapšeno lice čiji su inicijali S.S, za kojim je bila raspisana međunarodna Interpolova potjernica zbog teškog ubistva.

"Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 38 krivičnih djela i podneseno je 11 izvještaja protiv 17 lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 2.516.000 KM", naglasio je Stojičić.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić rekao je da je evidentirano 236 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je manje za 50,3 odsto od istog perioda lani, kada ih je bilo 475. Zabilježena su i 304 prekršaja, što je za 45,6 odsto manje.

"Evidentirana je 921 saobraćajna nezgoda, više za 4,3 odsto u odnosu na uporedni period kada su bile 883. Povećanje se odnosi na saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima i materijalnom štetom", pojasnio je Stakić.

Iz saobraćaja je isključeno 121 vozilo, 764 vozača, od kojih 659 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, četiri zbog upravljanja vozilom pod dejstvom droga, bez položenog vozačkog ispita 66 i zbog ostalih razloga 35.

Stakić je naveo da su evidentirana 84 požara, dok ih je u uporednom periodu bilo 100. U požarima su dva lica smrtno stradala i pričinjena je materijalna šteta od oko 599.000 KM.