latinica  ћирилица
08/04/2021 |  13:27 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Јoković: Oko 80 odsto Roma živi u siromaštvu

Izvršni direktor Udruženja "Otaharin" Dragan Јoković rekao je da danas oko 80 odsto Roma živi u siromaštvu, a da su se govor mržnje i viktimizacija povećali i za vrijeme pandemije virusa korona.
Bijeljin: Udruženje "Otaharin" - Foto: SRNA
Bijeljin: Udruženje "Otaharin"Foto: SRNA

Јoković je naveo da ovo udruženje građana za promociju i obrazovanje Roma u Bijeljini traži od domaćih i evropskih institucija da razvijaju i prepoznaju smjernice za djelovanje protiv određenih oblika rasizma, uključujući i anticiganizam.

On je na konferenciji za novinare rekao i da traže da se snažno istupi protiv bilo kakvog oblika etničkog protjerivanja i okrivljivanja Roma i drugih manjina tokom pandemije, ali i da se poslije nje osigura život.

Јoković je naveo da Udruženje traži da u skladu sa usvajanjem novog akcionog plana koji je u toku, vlasti rade na promjeni narativa o Romima i uspostave mjere koje će ih na pozitivan način osnažiti da učestvuju u društvu, te da im je neophodno dati pravo da se sami bore za sebe i da sebe predstavljaju.

Čestitajući svim Romima širom svijeta Dan Roma, Јoković je rekao da danas svi u svijetu govore o ovoj problematici, a da je, nažalost, i nakon 50 godina aktivizma i od kada su Romi dobili zastavu i grb, situacija veoma slična, da su i dalje "dehumanizovani, manje vrijedni i lake žrtve progona, mržnje, nasilja, zlostavljanja i svakodnevne diskriminacije".

Na konferenciji za novinare prikazan je i video-snimak, čiji je cilj da podigne svijest ljudi o "stereotipima, diskriminaciji, o anticiganizmu kao pojmu koji ukazuje na rasnu netrpeljivost prema Romima, koja je zasnovana na decenijskim predrasudama i diskriminaciji koja je ukrijenjena u sve pore društva".

Јoković je rekao da Udruženje građana "Otaharin" već 16 godina radi na promociji i obrazovanju Roma, te njihovoj inkluziji u društvo, ali da je zabinjavajuće da u Bijeljini danas ima pedesetoro djece na ulici, da postoji visok porocenat radne eksploatacije, da još postoje dječiji brakovi.

- Nažalost, nemamao budžetska sredstva koja bi trebalo da se izdvoje i za funkcionisanje našeg dnevnog centra, kao i za otvaranje prihvatilišta za djecu koja su u riziku. Imali smo, nažalost, u protekle tri godine 20 maloljetničkih brakova, a svi su se desili uprkos nekim prijavama, što su poražavajuće činjenice - rekao je Јoković.

Ljubiša Stanišić iz Kancelarije za nacionalne manjine grada Bijeljina čestitao je Romima praznik, rekavši da je Gradska uprava do sada uradila mnogo za najbrojniju nacionalnu manjinu u gradu, kao i da je stavila akcenat na obrazovanje romske djece.

- Јedna smo od rijetkih lokalnih zajednica u BiH gdje je u lokalni akcioni plan uvrštena i borba protiv anticiganizma. Јedna stambena zgrada je već završena, useljeno šest porodica, danas uvodimo izvođača za drugu stambenu zgradu, a obezbijeđena su sredstva i za treću zgradu - rekao je Stanišić.