latinica  ћирилица
08/04/2021 |  15:26 ⇒ 15:27 | Autor: SRNA

Špirić: Potrebne dodatne konsultacije za smjenu Lučića

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je da danas nije bilo vrijeme da se ovaj dom izjašnjava o odluci predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije o smijeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

Ističući da skidanje ove tačke sa dnevnog reda sjednice Doma naroda nema veze sa eventualnim imenovanjem Igora Radojičića na mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, Špirić je u izjavi novinarima rekao da je potrebno još konsultacija o Tegeltijinoj odluci za smjenu Lučića i da će nakon toga ovaj posao biti priveden kraju.

- Samo je napravljena mala pauza da se ne izjašnjavamo i to je stvar svake političke partije. Da ćemo se izjašnjavati, sigurno hoćemo, kakvo će izjašnjenje biti - vidjećemo -  konstatovao je Špirić.

On je ocijenio da su skidanju sa dnevnog reda ove tačke kumovale mnoge izjave koje bi da prave blokade i opstrukcije, što trenutno najmanje treba BiH.

- Proceduru moramo završiti, tražimo još malo vremena - rekao je Špirić, ističući da delegatska inicijativa za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića potpada pod drugu proceduru.

Komentarišući danas usvojeni Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje evropskih integracija, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda rekao je da saradnja parlamenata na različitim nivioima može da dodatno podstakne put BiH ka EU.

On je naveo da je u Mostaru održan okrugli sto na kojem su rukovodioci svih parlamenata u BiH uključenih u evropski put potpisali listu prioriteta.

- To je stvaranje sinergije različitih nivoa vlasti da se postigne zajednička odgovornost i ubrza evropski put BiH - rekao je Špirić i konstatovao da od odgovornosti svih zavisi da li će do toga doći.

Kada je riječ o pregovorima BiH za novi aranžman sa MMF-om, Špirić je ocijenio da bi bilo dobro da sredstva ove međunarodne finansijske institucije budu prisutna u BiH u vrijeme globalne pandemije i ekonomske krize.

- Podržavam pregovarače – entitetske ministre i predsjedavajućeg Savjeta ministara da uspješno sprovedu pregovore - rekao je Špirić.

Špirić je, navodeći da ne zna koji su konkretni uslovi MMF-a, pretpostavio da će neke od njih vlasti prihvatiti, a nešto, vjerovatno, neće.