latinica  ћирилица
08/04/2021 |  15:43 ⇒ 19:54 | Autor: SRNA

Košarac: Nije usvojena odluka o zaštitnim mjerama na uvoz mesa (VIDEO)

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da na današnjoj sjednici nije usvojena odluka o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Snagom argumenata i integrisanim stavom udruženja poljoprivrednih proizvođača i legitimnim stavom nadležnih insitutucija entitetskog nivoa predložili smo Savjetu ministara odluku o posebnim zaštitnim mjerama za uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine - rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, iz neobjašnjivih razloga i bez rasparave na sjednici Savjeta ministara jedan broj ministara nije glasao da se donese odluka o zaštitnim mjerama koje bi se odnosile na period od dvije godine.

Za odluku su, osim Košarca, glasali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar za ljudska prava Miloš Lučić, minsitar komunikacija i transporata Vojin Mitrović, te zamjenik ministara bezbjednosti Nedeljko Јović.

Košarac je ocijenio da je ovo bio dobar model da se ovaj problem riješi na kvalitetan način i da se snagom argumenata, kao strana u bilateralnom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ovo pitanje trajno riješi.

Savjet ministara usvojio je izvještaj o radu Koordinacionog ekspertskog i pravnog tima koji se bavi pitanjem odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

- Postoji visok stepen mobilnosti eksperata u ovom timu, pravnih eksperata i potpuna koordinacija aktivnosti između Ministarstva i entitetskih ministarstava, s obzirom na činjenicu da zaista želimo da snagom argumenata, naučnog i stručnog istraživanja, kredibilno ovo pitanje tretiramo na način da onemogućimo izgradnju odlagališta radiaktivnog otpada na likaciji Čerkezovac, Trgovska gora - rekao je Košarac.

On je naveo da većina ljudi uključenih u ovaj proces nisu zadovoljni radom Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, zbog čega su na sastanku Koordinacionog tijela apelovali da se donesu određeni zaključci.