latinica  ћирилица
08/04/2021 |  15:45 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Izučavanje u školama stradanja srpskog naroda u svim ratovima

Radi jačanja svijesti o stradanju srpskog naroda i razvijanja kulture sjećanja, a kroz usvajanje metodologija rada o izučavanju žrtava Holokausta, pokrenute su aktivnosti koje će omogućiti dodatno izučavanje stradanja srpskog naroda u svim ratovima, saopšteno je nakon sjednice Vlade Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Tome je prethodila izrada priručnika za nastavnike za integrativni, tematski pristup izučavanju predmeta od nacionalnog značaja pod nazivom "Očuvanje srpskog nacionalnog interesa i nacionalnih vrijednosti u kontekstu osnovnog vaspitanja i obrazovanja", ističu iz Vlade koja je danas usvojila informaciju o realizaciji aktivnosti za sprovođenje reforme u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u Srpskoj za period 1. januar-31. mart.

Priručnik je namijenjen nastavnicima koji realizuju nastavu srpskog jezika i književnosti, istorije, geografije, poznavanja prirode i društva, muzičke kulture i likovne kulture.

Koristeći ovaj priručnik, nastavnici iz Republike Srpske, ali i iz Srbije, će kroz pomenute predmete ili međupredmetne sadržaje, učenike osnovnih škola upoznavati sa nacionalnim identitetom srpskog naroda bez obzira gdje žive, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Koristeći Priručnik, nastavnici iz Srbije i Srpske će zajedno sa učenicima raditi na očuvanju jedinstvenog srpskog nacionalnog identiteta, njegovanju zajedničkih tradicionalnih, kulturnih, istorijskih i nacionalnih vrijednosti, te graditi svijest o jedinstvenim interesima i ciljevima kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti bez obzira na prostorna ograničenja.

Ministarstvo prosvjete i kulture radi i na unapređenju saradnje sa poslovnom zajednicom i poslodavcima na nivou lokalne zajednice, kako bi upisna politika odgovorila potrebama tržišta rada i kako bi se stvorili uslovi za bolju organizaciju praktične nastave u preduzećima.

Plan upisa za školsku 2021/2022. godinu je donesen u skladu sa potrebama lokalne privrede, pri čemu su uzeti u obzir podaci o nezaposlenim licima koji vodi Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, te mišljenja Privredne komore, Zanatske komore, Unije udruženja poslodavaca i ostalih društvenih partnera, kao i rezultati obavljenih anketa učenika i roditelja.

Predstavljene su i druge značajne aktivnosti u oblasti reforme predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja, a Ministarstvo prosvjete i kulture zaduženo je da, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, Zavodom za obrazovanje odraslih, Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva i stručnim tijelima formiranim u okviru procesa reforme obrazovanja, nastavi ostvarivanje mjera i aktivnosti utvrđenih Akcionim planom uz poštovanje postavljenih rokova za realizaciju, nosilaca aktivnosti i očekivanih rezultata.

Vlada je donijela odluku o korišćenju sredstava granta za posebne namjene u iznosu 155.500 KM, prikupljenih na izdvojenom računu "Fond partner", za održavanje mreže agrometereoloških stanica.

Informacije agrometeoroloških stanica koristi izvještajno prognozni softver koji koriste poljoprivredni proizvođači i savjetodavna služba za određivanje mjera zaštite usjeva i voćnjaka, što direktno utiče na razvoj poljoprivrede kroz povećanje prinosa i smanjenje upotrebe sredstava za zaštitu bilja, navedeno je u saopštenju.