latinica  ћирилица
08/04/2021 |  16:26 ⇒ 20:57 | Autor: SRNA

SM: Usvojena informacija o donaciji Kine od 50.000 vakcina

Savjet ministara usvojio je danas informaciju o uslovima za prihvat donacije Kine namijenjene za suzbijanje širenja kovida 19, te odobrio izjavu o preuzimanju obaveza u vezi sa prijemom donacije vakcina, koju će potpisati ministar civilnih poslova BiH.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Na ovaj način su stvorene pretpostavke za dolazak u BiH 50.000 doza vakcine Sinofarm, koje će donirati Kina, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara krajem marta je izvršio njihovu raspodjelu, i to Republici Srpskoj 18.620, Federaciji BiH 30.380 i distriktu Brčko 1.000 doza.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara usvojen je ovogodišnji program rada ove institucije kojim se planira ubrzano sprovođenje neophodnih zakonodavnih, socioekonomskih i društvenih reformi prioritetno usmjerenih na rješavanje pitanja važnih za građane, odgovorno upravljanje, vladavinu prava, bezbjednost i prosperitet.

Savjet ministara je i programski opredijeljen da doprinese ubrzanju reformskih procesa, kako bi BiH mogla otpočeti pregovore o pridruživanju EU.

Najvažniji zadatak Savjeta ministara skladu sa Programom za 2021. godinu je da, u koordinaciji sa drugim nivoima vlasti u BiH, nađe blagovremene i adekvatne mjere koje će sačuvati živote i zdravlje građana, a ujedno i realni sektor i radna mjesta.

Namjera Savjeta ministara jeste da i dalje bude integracioni faktor u odnosima unutar BiH, što je pokazao u dosadašnjem mandatu jer su odnosi entitetskih i vlasti na nivou BiH značajno unaprijeđeni putem koordinacije zajedničkih politika, navedeno je u saopštenju.

Obezbjeđivanjem finansijskih sredstava od međunarodnih finansijskih institucija, Savjet ministara u saradnji sa vlastima u Republici Srpskoj i FBiH želi pokrenuti veliki investicioni ciklus u javnom sektoru koji će biti zamajac privatnom sektoru.

U tom svjetlu nastaviće se dobra saradnja sa Svjetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj, te Evropskom investicionom bankom.

Ključne reformske oblasti u narednom periodu usko su vezane sa prioritetima koji su istaknuti u socioekonomskim reformama u BiH do 2022. godine, a koje su usvojili Savjet ministara BiH i entitetske vlade.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara dostaviće Program rada Parlamentarnoj skupštini BiH radi upoznavanja, navedeno je u saopštenju.