latinica  ћирилица
08/04/2021 |  18:05 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Banjalučki Celeks primjer uspješnog poslovanja (VIDEO)

Fabrika papira i papirne konfekcije Celeks u Banjaluci jedan je od najpozitivnijih primjera odličnog poslovanja na području Republike Srpske i BiH.
Vjekoslav Petričević u posjeti "Celeksu" - Foto: SRNA
Vjekoslav Petričević u posjeti "Celeksu"Foto: SRNA

U planu je da banjalučka fabrika postane regionalni centar slovačke grupacije SHP. Nabavku novih mašina podržaće i Vlada kroz podsticajne programe, izjavio je resorni ministar Vjekoslav Petričević nakon posjete fabrici u Banjaluci.

Iz Fabrika papira i papirne konfekcije Celeks u Banjoj Luci svakodnevno izađe 20 kamiona toaletnog papira, kuhinjskog ubrusa, džepnih maramica i salveta, a čak 80 odsto ukupne proizvodnje odvija se upravo ovdje i izvozi za strano tržište.

Saša Vulić kao tehnolog proizvodnje u Celeksu radi 15 godina. Ukupno je zaposleno 277 radnika, a prosječna neto primanja su oko 1.020 maraka . Saša kaže da je zadovoljan uslovima rada – plata, topli obrok, regres i zimnica su redovni.

- Poslodavac je maksimalno korektan prema nama , imamo i priliku za usavršavanje i obuku radnika, tako da je sve maksimalno ispoštovano - rekao je Vulić.

Do sada je u razvoj proizvodnje uloženo oko 60 miliona maraka. U planu je da fabrika u Banjaluci postane regionalni centar grupacije. Zahvalni su Vladi na spremnosti da podrži razvojne projekte ove kompanije.

- Posvećeni smo razvoju novih pogona, kako bismo proizveli što više gotovih dobara poput kuhinjskog ubrusa i toaletnog papira, i drugih higijenskih proizvoda za lokalno tržište ali posebno za izvoz. Planiramo da kupimo novu proizvodnu liniju kapaciteta 15 tona, jer potrošnja naših proizvoda u BiH je oko 20 tona, tako da je za nas ovo veliki korak - naveo je Rihard Džigman izvršni direktor SHP Celeks.

Vlada Republike Srpske nastaviće da podržava ovu kompaniju, ističe resorni ministar. Nivo prodaje u posljednjih 17 godina povećan je za više od 400 odsto što je uticalo na povoljan ekonomski ambijent u Republici Srpskoj.

- Da li kroz ovakav vid podrške nabavke novih tehnologija ili kroz podršku na povećanje plata.Danas smo razgovarali i na tu temu, uputili smo vlasnika kompanije da ima pravo na ime podsticaja na povećanje plate s obzirom da su ga imali u ovom obračunskom periodu i tako da i na taj način želim da damo podršku - dodao je Petričević.

Pandemija virusa korona nije uticala na smanjenje obima proizvodnje i nije bilo otpuštanja radnika. Epidemiološke mjere u ovom preduzeću strogo se poštuju, čak se organizuju i grupna testiranja na virus korona, radi zaštite svakog radnika.