latinica  ћирилица
08/04/2021 |  18:23 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Sindikat UIO najavljuje štrajk (VIDEO)

Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje najavljuje štrajk.
UIO BiH - Foto: RTRS
UIO BiHFoto: RTRS

Potpisivanje kolektivnog ugovora i vraćanje plate zaposlenih na nivo iz 2012. godine dva su osnovna od ukupno šest zahtjeva, koje od Uprave za indirektno oporezivanje i Savjeta ministara zahtijevaju predstavnici radnika.

Ako ovo ne bude ispunjeno, o datumu prekida rada odluku će donijeti Skupština sindikata. Ako do štrajka dođe, moraće biti organizovan minimum procesa rada.

Iz Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH tvrde da se Savjet ministara oglušio o njihove zahtjeve za vraćanje plate na nivo iz 2012. godine. Nije potpisan kolektivni ugovor, a njihova primanja, kako kažu, manja su od primanja zaposlenih u ostalim institucijama na svim nivoima vlasti.

- Upravni odbor donio je odluku da se formira štrajkački odbor i izvjesno je da ovaj sindikat ulazi u štrajk u neko dogledno vrijeme - rekla je Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata UIO.

Iz Savjeta ministara kažu da se nisu oglušili o njihove zahtjeve. Podsjećaju da je predsjedavajući Zoran Tegeltija razgovarao sa sindikatima institucija BiH, među kojima je i Sindikat Uprave, o njihovim problemima.

- Dogovoreno je da se formira radna grupa kroz koju će biti rješavani problemi - kaže Tegeltija.

Ako dođe do štrajka u Upravi za indirektno oporezivanje, kažu, moraće se poštovati zakonski minimum rada.

U posljednjih 13 godina, radnicima Uprave plata je umanjivana dva puta. 2008. osnovica za obračun plate bila je 535, a u toj godini prihodi od indirektnih poreza iznosili su 2,5 milijardi i prosječna plata bila je 630 KM. Danas je prosječna plata blizu 1.000 KM, osnovica za obračun smanjena je dva puta, a Uprava godišnje prikupi i više od osam milijardi prihoda.