latinica  ћирилица
08/04/2021 |  18:30 ⇒ 09/04/2021 | 07:15 | Autor: RTRS

Mraz pričinio ogromnu štetu voću (VIDEO)

Hladnoća i mraz za samo jedan dan uništili su voćnjake.
Proljetni snijeg (foto: Ružica Mauna Bošnjak) -
Proljetni snijeg (foto: Ružica Mauna Bošnjak)

Najviše štete je na breskvama, kruškama i šljivama.

U Potkozarju voćari kažu da ni ove godine neće imati šta da uberu.

- Mraz je bio na minus pet, voće je već obrano, naročito rane sorte šljive, trešnje, breskve, a za krušku ćemo znati narednih dana, ali biće sigurno uvećana šteta nakon ovih mrazeva - priča voćar Mladen Marjanović.

Bila je dovoljna samo jedna noć da bude uništeno sve što je do sada uradio u voćnjaku. Promrzli su tek zametnuti plodovi voćaka.

Sličnu priču zabilježili smo i u voćnjaku Ilije Mijatovića kod Banjaluke. Daleko poznat po proizvodnji i preradi voća, sada strepi šta će biti.

- Nešto će ostati, nadam se negdje oko 30 odsto - kaže nam Mijatović.

Voćari iz Potkozarja kažu da i ove godine neće moći nabrati šljivu ni za pekmez, a kamoli da se računa na veću proizvodnju rakije. Znaju da bi im dobro došao antifrost sistem za zaštitu od mraza ali problem je - nedostatak vode!

Iz resornog ministarstva još prikupljaju podatke o šteti. Precizne će imati narednih dana. Voćarima poručuju da je rješenje - ugradnja antifrost sistema gdje god se može. Time bi osigurali voćnjake od mraza.

- Ministarstvo ne može da isplaćuje štete kada se dese takve pojave ne samo kada je u pitanju mraz nego i grad ali možemo da pomognemo u nabavci antifrost sistema sa 30 odsto i to za orošavanje ili mrazolovaca koji se transportuju kroz voćnjak - naveo je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva ističu da je prosječna šteta oko 50 odsto, dok je kod pojedinih voćara skoro stoodstotna, u zavisnosti od regiona.