latinica  ћирилица
09/04/2021 |  08:44 ⇒ 08:56 | Autor: RTRS

Ćeranić: Epidemija pomjerila migrantsku krizu u drugi plan (VIDEO)

Zbog pandemije i svih problema koje nam je donijela korona, migrantska kriza je marginalizovana, ali ne smije biti zaboravljena, rekao je u Јutarnjem programu RTRS-a Predrag Ćeranić, profesorom na Fakultetu za bezbjednost Univerziteta u Banjaluci.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Velika grupa migranata kod Velike Kladuše napustila je kamp "Mirel", i to je na neki način povezano sa pandemijom.

- Da, mi ne znamo koliko se zaraza može proširiti, gdje su otišli, koliki je tačan broj. Ipak, mi ovdje u Republici Srpskoj nemamo toliko taj problem izražen, kao što ga osjećaju u Kladuši, Bihaći, Sarajevu, uopšteno u Federaciji BiH. Ipak, pitanje migranata ne smijemo ignorisati, jer ono se širi poput virusa - naglasio je Ćeranić.

On je napomenuo da očekuje uskoro novi talas migranata na našem području.

- Čim otopli, temperature budu veće, za mjesec, najkasnije za dva, odnosno kada budu mogli prelaziti rijeku Drinu, imaćemo novi talas i povećan broj migranta - naglašava Ćeranić.

Ćeranić ističe da BiH institucije jako loše se snalazi s migrantskom krizom.

- Migranti su iste vjeroispovijesti, ali različite interpretacije. Veliki novac je vezan uz migrantsku krizu, i naravno da dolazi do sukoba, incidenata, pa čak i ubistava. Nisu to mali problemi, a institucije BiH se ne snalaze, nemaju rješenja, kako u epidemiološkoj situaciji, tako i u migrantskoj krizi - pojašnjava Ćeranić.

On se nadovezao i na nedavno pisanje britanskih medija o torturi hrvatske policije prema migrantima.

- Ne radi to hrvatska policija na svojku ruku, oni imaju odobrenje Brisela, jer Zagreb danas čuva granicu EU. Morate znati i cijeli kontekst, Velika Britanija izlazi iz EU, i njenim obavještajnim službama ovakve priče idu u prilog - naglasio je Predrag Ćeranić.