latinica  ћирилица
09/04/2021 |  09:38 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Akcija "Skripta": Uhapšene četiri osobe zbog kompjuterskih prevara i pranja novca (VIDEO)

Inspektori Odjeljenja za visoko-tehnološki kriminalitet MUP-a Republike Srpske lišili su slobode četiri lica na području Srpske u operativnoj akciji "Skripta" zbog kompjuterskih prevara i pranja novca, izjavila je Srni načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Mirna Miljanović.
Policija Republike Srpske -
Policija Republike Srpske

- Lica lišena slobode sumnjiče se da su neovlašteno pristupali i zloupotrijebili M-telovu aplikaciju m:go i na taj način pričinili materijalu štetu od nekoliko stotina hiljada maraka - rekla je Miljanovićeva.

Uhapšena su lica čiji su inicijali S.D. iz Doboja, D.P. iz Modriče, T.D. iz Laktaša i S.D. iz Prijedora, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Akciju su izveli policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske, tokom koje su izvršeni i pretresi na šest lokacija na području Prijedora, Doboja, Modriče i opštine Laktaši.

Za uhapšena lica postoje osnovi sumnje da su kreirala i koristila zlonamjerne programe, uz pomoć kojih su tokom prošle godine neovlašteno pristupali "M:telovoj" aplikaciji "m:go", nakon čega su vršili dopunu većeg broja pretplatničkih kartica, da bi nakon toga lično ili angažujući druga lica podizali tako stečeni novac kroz sistem kladionica i finansijskih institucija, čime su pričinila materijalnu štetu veću od 650.000 KM.

U pretresima je pronađeno i oduzeto više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka /mobilni telefoni, kompjuteri, laptop kompjuteri, kompjuterska oprema, SIM kartice/.

Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Srna nezvanično saznaje da su slobode lišeni Stanislav Despotović iz Doboja, Dragan Popržen iz Modriče, Titoslav Despotović iz Laktaša i Slavica Despotović iz Prijedora.