latinica  ћирилица
09/04/2021 |  10:09 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Srbija: Od ponedjeljka otvaranje tržnih centara, od 19. aprila učenici u školama

U Srbiji će od ponedjeljka, 12. aprila, biti dopušten rad tržnih centara ukoliko se nastavi tendencija smanjenja zaraženih, a od 19. aprila učenici će se vratiti u škole, odlučio je Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona.
Krizni štab Srbije - Foto: nezavisne novine
Krizni štab SrbijeFoto: nezavisne novine

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je poslije sjednice Kriznog štaba da je vrijeme da se onlajn nastava svede samo na lokalne procjene u žarištima, a da od 19. aprila škole počnu da funkcionišu po sistemu po kojem su radile prije toga.

On je naveo da bi u tržnim centrima mogli da rade i ugostiteljski objekti koji imaju baštu, dok oni u zatvorenom i dalje neće moći da rade.

- Sve mjere, koje se tiču prevencije virusa korona - držanje distance, nošenje maske i dezinfekcija ostaju na snazi i moram reći da nam je spas vakcinacija - rekao je Tiodorović na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

On je poručio da je, ipak, jedini efikasan način za suzbijanje epidemije da bude što veći obuhvat vakcinisanih u što kraćem vremenu.

- Mi smo možda i najbolji u Evropi po broju vakcina koje nudimo i po odzivu stanovnika. Ali, ne zavisi to samo od nas, već i od isporuka. Nadam se da će se ugovori ispoštovati i da ćemo za mesec i po do dva da stignemo do onoga što zovemo kolektivni imunitet, sa vakcinisanim i onim koji su preboleli - rekao je Tiodorović.