latinica  ћирилица
09/04/2021 |  10:14 ⇒ 15:40 | Autor: SRNA

Banjaluka: Vakcinacija starijih od 65 godina bez zakazivanja termina (FOTO/VIDEO)

Na Banjalučkom velesajmu u toku je vakcinacija protiv virusa korona stanovništva starijeg od 65 godina bez zakazivanja termina, a građanima će biti na raspolaganju 10 ekipa zdravstvenih radnika.
Banjaluka: Vakcinacija - Foto: RTRS
Banjaluka: VakcinacijaFoto: RTRS

Član tima Doma zdravlja Banjaluka za vakcinaciju Mladen Šukalo rekao je da veliki odziv građana pokazuje da su oni prepoznali značaj vakcinacije kao najbolje mjere u sprečavanju infekcije i širenja pandemije virusa korona.

Vakcinacija u Banjaluci (Foto: RTRS)

- Veoma je bitno prepoznati značaj vakcinacije jer na taj način štitimo, ne samo pojednice, već i zajednicu. Stičemo kolektivni imunitet u zajednici u kojoj živimo i samim tim sprečavamo širenje epidemije - izjavio je Šukalo novinarima.

Vakcinacija u Banjaluci (Foto: RTRS)

Od kada se sprovodi masovna vakcinacija u Srpskoj, navodi Šukalo, nije zabilježen nijedan ozbiljan neželjen događaj na primjenu bilo koje vakcine, što, kako kaže, demantuje poluinformacije o teškim neželjenim događajima.

- Svaka vakcina je i efikasna i bezbjedna i mogu da se jave očekivani, neželjeni događaji u smislu lagane prolazne temperature i groznice, ali zbog toga su tu ekipe doktora koji će unaprijed odrediti da li neko ima prepreku da se vakciniše. Vrlo mali je broj kontraindikacija za bilo koju vakcinu, pa i za ovu koja se primjenjuje ovdje, a to je Astra Zeneka - naveo je Šukalo.

Vakcinacija u Banjaluci (Foto: RTRS)

Prema njegovim riječima, vakcinacija na "Banjalučkom velesajmu" odvijaće se do 15.00 časova, a obezbijeđen je dovoljan broj vakcina.