latinica  ћирилица
09/04/2021 |  14:09 ⇒ 14:49 | Autor: SRNA

Košarac i Hlavsova o ekonomskoj saradnji

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac primio je danas u Sarajevu češkog ambasadora u BiH Ivanu Hlavsovu, sa kojom je razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje dvije zemlje.
Sarajevo: Košarac - Ivana Hlavsova - Foto: SRNA
Sarajevo: Košarac - Ivana HlavsovaFoto: SRNA

Košarac i Hlavsova pozdravili su dobre odnose BiH i Češke, istakli da nema otvorenih pitanja i izrazili nadu da će saradnja nastaviti da se razvija na obostranu korist.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o evropskim integracijama BiH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Košarac je istakao da je evropski put glavni spoljnopolitički cilj BiH, a Hlavsova je izrazila spremnost Češke da podijeli svoja iskustva i pruži podršku i pomoć BiH u procesu evropskih integracija.

Na sastanku je razgovarano i o procesu dekarbonizacije, pri čemu je naglašena važnost prelaska sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije u BiH.

Zajednička ocjena je da je potrebno stvoriti bolji ambijent za efikasnije korištenje obnovljivih izvora energije, što je jedan od najbitnijih faktora razvoja zelene ekonomije.

Košarac je izrazio zahvalnost Češkoj za projekte koje sprovodi i podržava u BiH, te na angažmanu čeških stručnjaka u izradi zakona o vinu.

On je prihvatio poziv Hlavsove da prisustvuje radnom sastanku sa ambasadorima Višegradske grupe, koji će biti održan 28. aprila u Sarajevu.