latinica  ћирилица
09/04/2021 |  15:49 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

Tozovac sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu

Predrag Živković Tozovac, velikan jugoslovenske i srpske narodne muzike, sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
Sahrana Tozovca (foto: Marko Đoković) -
Sahrana Tozovca (foto: Marko Đoković)

Tozovac je ispraćen u prisustvu porodice i prijatelja i uz njegovu pjesmu "Violino ne sviraj", koju je odsvirao Aleksandar Sofronijević, prenijeli su beogradski mediji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poslao vijenac sa napisom "Legendi naše narodne muzike", dok je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković došao da pošalje posljednji pozdrav velikanu narodne muzike.

Prethodno je održana komemoracija na kojoj su se porodica i prijatelji oprostili od Tozovca.

Tozovac je preminuo u utorak, 6. aprila, od posljedica virusa korona u 85. godini.
Njegove najpoznatije pjesme su "Tražiću ljubav novu", "Vlajna", "Јesen u mom sokaku“, "Mirjana", "Ti si me čekala", "Violino ne sviraj", "Ovamo Cigani", "Oči jedne žene", "Prazna čaša" i druge.

Predrag Živković Tozovac je, osim harmonike, naučio da svira bubnjeve i trubu kako bi zaradio, a prve pjesme snimio je 1965. godine.

Postao je poznat 1967. godine pjesmom za singl ploču "Ispod lipe, kraj potoka".

Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić /"Devojčice garava"/.

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobjeđuje na Pjesmi ljeta kompozicijom "Mirjana", a sljedeće godine opet pobjeđuje pjesmom "Oči jedne žene" i potvrđuje status najpopularnijeg pjevača.

Međutim 1972. snima pjesmu "Јeremija" koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke, zbog čega je morao da se skloni kod prijatelja u Njemačku.

Kada se nakon dvije godine vratio u Srbiju, vlasti su mu oduzele pasoš. Uprkos tome, ostao je miljenik publike i nastavio da pjeva svim koji ga vole.