latinica  ћирилица
09/04/2021 |  15:55 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

Lončar: Srbija će snabdjeti vakcinama i susjedne zemlje

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas u Sarajevu da će njegova zemlja proizvoditi dovoljno vakcina da može podmiriti i potrebe susjednih zemalja.
Zlatibor Lončar (foto: Tanjug / Marko Đoković) -
Zlatibor Lončar (foto: Tanjug / Marko Đoković)

- Svojim domaćinima sam obećao da ćemo ono što mi budemo proizvodili biti sasvim dovoljno za tržište Srbije, ali imaćemo dovoljno i za zemlje u okruženju, naše komšije i prijatelje, što će biti naš prioritet - rekao je Lončar.

On je na sarajevskom aerodromu rekao da BiH slobodno može da računa na to da će imati prioritet i da će dobiti one količine koje će joj biti neophodne.

- Mi se nadamo u narednim nedjeljama ili mjesecima da ćemo imati prve doze vakcina iz Torlaka. Sve zemlje iz regiona su se javile - rekao je Lončar i dodao da je u cijelom svijetu borba za vakcinama veća nego za bilo čim drugim.

On kaže da Srbija, ipak, ne želi da dođe u situaciju da nekome nešto obeća, a da ne može da ispuni "kao što su neki računali da će dobiti neke doze, a nisu ih dobili".

- Mi želimo da se 100 odsto uvjerimo da su dovoljni naši kapaciteti. Radićemo u tri smjene 24 časa i kada potvrdimo da je to ono što možemo da proizvedemo, mi ćemo praviti liste koliko kome možemo prodati - rekao je Lončar.

Na sarajevski aerodrom danas sletio je avion sa prvim dijelom od 10.000 doza vakcine Astra Zeneka koje je Srbija donirala Kantonu Sarajevo.