latinica  ћирилица
09/04/2021 |  16:12 ⇒ 16:13 | Autor: SRNA

U Trebinju nastava i sljedeće sedmice onlajn

Gradski Štab za vanredne situacije odlučio je da se u trebinjskim školama nastava i tokom sljedeće sedmice organizuje onlajn, odnosno na daljinu, rečeno je novinarima nakon današnje sjednice.
Onlajn nastava - Foto: ilustracija
Onlajn nastavaFoto: ilustracija

Epidemiolog Doma zdravlja Trebinje Јelena Durić rekla je da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, te da je od početka testiranja u Trebinju registrovano 2.713 zaraženih virusom korona.

- U ovoj sedmici je do sada 89 novih slučajeva zaraze, s tim što imamo 90 uzoraka koji su jutros otišli na analizu i očekujemo i tu oko 50 odsto pozitivnih - rekla je Durićeva.

Ona je navela da su tokom prošle sedmice 173 novooboljele osobe, a u sedmici prije toga 197, te da je izvjestan pad novih slučajeva.

- Smatrali smo da je neophodno da škole ostanu onlajn tokom naredne sedmice - istakla je Durićeva.

Direktor trebinjske Bolnice Nedeljko Lambeta rekao je da je danas situacija malo povoljnija, te da je na bolničkom liječenju 99 pacijenata oboljelih od virusa korona, a 64 pacijenta su na kiseoničkoj terapiji, dok ih je sedam na respiratorima.

On je dodao da je Dnevna bolnica mnogo olakšala, te da imaju svu neophodnu opremu.

Direktor Osnovne škole "Јovan Јovanović Zmaj" Darko Јegdić rekao je da odluka o organizovanju nastave onlajn važi za narednu sedmicu, te izrazio nadu da će se epidemiološka situacija poboljšati i da će se steći uslovi da se učenici vrate u školske klupe.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da usluge Dnevne bolnice koristi oko 20 osoba dnevno, te dodao da je najveći problem medicinski kadar koji je umoran i zauzet na trenutnim poslovima,ali da je neophodno da pacijenti imaju što kvalitetniju uslugu.

Ćurić je poručio da će svim subjektima koji budu poštovali epidemiološke mjere, bez obzira na odluke Republičkog štaba, na lokalnom nivou biti dozvoljen rad, a ukoliko ih ne budu poštovali oni će biti zatvoreni.

Gradonačelnik Trebinja je dodao da su za djecu do 18 godina zabranjeni treninzi i takmičenja, a kad je riječ o radu fitnes-centara biće restriktivnije kontrolisano poštovanje epidemioloških mjera.