latinica  ћирилица
09/04/2021 |  18:50 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Farmeri najavili blokadu graničnih prelaza (VIDEO)

Farmeri u Srpskoj i Federaciji jedinstveni su u namjeri da protestima i blokadom graničnih prelaza odgovore na postupak Savjeta ministara koji nije usvojio predložene zaštitne mjere na uvoz mesa.
Protest poljoprivrednika na Rači (arhiv) - Foto: RTRS
Protest poljoprivrednika na Rači (arhiv)Foto: RTRS

Ovom odlukom, tvrde stočari, nastavlja se agonija domaćih proizvođača zbog uvoza mesa sumnjivog kvaliteta. Tvrde da je tzv. uvozni lobi uticao na to da odluka o zaštitnim mjerama ne bude usvojena.

Odluka o zaštitnim mjerama na uvoz rashlađenog svinjskog i goveđeg mesa, podrazumijevala je uvođenje prelevmana i carine od 10 odsto. Prijedlog da se ovim mjerama zaštite domaći proizvođači, Savjet ministara nije podržao.

- Iz neobjašnjivih razloga i bez rsprave, na sjednici Savjeta ministara jedan dio ministara nije glasao da donesemo odluku o zaštitnim mjerama koje bi se odnosile na period od dvije godine. Reći ću samo da su za ovu odluku glasali predsjedavajući Zoran Tegeltija, ministar saobraćaja i komunikacija Vojin Mitrović, zamjenik ministra bezbjednosti Nedeljko Јović, ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić i ja - kaže Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Farmeri u Srpskoj i Fedarciji odgovaraju da će preduzeti sve mjere za spasavanje domaće proizvodnje, jer su već u gubitku. Najavljuju zajednički sastanak za sutra ili u ponedjeljak. Moguća je i blokada graničnih prelaza.

- Nemaran stav i nenarodni stav ministara u Savjetu ministara iz reda bošnjačkog naroda koji uporno odbijaju ovu tačku dnevnog reda i uvođenje zaštitinih mjera, koštaće i BiH, a nas poljoprivredne proizvođače već košta. Mi već sada, sa našim pravnim timom, razmatramo i krivične prijave, a isto tako i tužbe za naknadu štete - kaže Stojan Marinković, predsejdnik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Uvođenjem ovih mjera, tvrde stočari, ne bi došlo do poskupljenja mesa u maloprodaji, samo bi se smanjile marže prerađivačima. Izostanak zaštite domaće stočne proizvodnje, tvrde, posljedica je uticaja tzv. uvoznog lobija.

I poljoprivrednici iz Federacije BiH rezignirani su ovakvom odlukom Savjeta ministara. Traže odgovore, ne samo od bh. vlasti, nego i predstavnika EU.

Košarac je pojasnio da razloga za neusvajanje zaštitnih mjera u Savjetu ministara nije bilo, jer sve zemlje u okruženju imaju takve mjere. Najavljuje pokretanje postupka u skladu sa pravilima o izmjenama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se to pitanje trajno riješilo.