latinica  ћирилица
09/04/2021 |  20:21 ⇒ 21:42 | Autor: RTRS

Dodik: Pozitivni ekonomski pokazatelji, moguć rast plata (VIDEO)

Svima koji su najavljivali krah, Republika Srpska je odgovorila pozitivnim ekonomskim pokazateljima i stabilnim kretanjima, čak i u vrijeme pandemije, izjavio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je u emisiji Aktuelno naše televizije, iznio i ekonomske pokazatelje za prvi period ove godine i najavio moguće povećanje plata medicinarima, radnicima u prosvjeti i policiji.

Rast direktnih poreza i doprinosa u strukturi javnih prihoda od 14 odsto, blagi pad indirektnih poreza, rast prosječne plate, penzija i invalidnine za tri odsto, industrijske proizvodnje, ali i rekordna pokrivenost uvoza izvozom pokazatelji su koji, prema Miloradu Dodiku, znače sigurnost za svakog čovjeka. Kaže da se u Srpskoj, zahvaljujući takvim pokazateljima, razmišlja o povećanju plata medicinskim radnicima, prosvjetarima i policajcima.

- Republika Srpska je pokazala svima onima koji su najavljivali krah, da se nije zaustavila i da ide uzlaznom linijamom. Treba reći i to, a svi ekonomisti znaju, da je najteži period i najlošiji su pokazatelji u prvom tromjesječju, a mi ovdje imamo optimističan rast. Gledamo, računamo, preračunavamo i tražimo način da se zdravstvenim radnicima povećaju plate, odnosno daju određene naknade. To će, naravno ići i prema policiji i prosvjeti i vjerujem da ćemo, po nekim našim očekivanjima za mjesec ili dva, moći izaći sa jasnom računicom - kaže Dodik.

Činjenica je, kaže Dodik, da se u Srpskoj bilježi deflacija i da ona nije dobra, ali da pokazuje da nije bilo osnova za poskupljenja životnih namirnica.

Dodik je u emisiji Aktuelno iznio i uporedne podatke prema kojima je Srpska sa padom BDP-a od 2,8 odsto, u regionu, odmah nakon Srbije koja bilježi minus od 0,9 odsto.

- Svi drugi bilježe veći pad. Crna Gora 13 odsto, Federacija BiH 3,6, BiH u cjelini 4,2, tu je i Brčko distrikt... Slovenija je imala pad od 5,5, Sjeverna Makedonija od 45, a Hrvatska 8,1 odsto - naveo je Dodik.

Za naredni period, kaže, važno je održati investicije. Ovog proljeća, najavljuje, treba da krenu pripremni radovi na izgradnji Hidroelektrane Buk Bijela, vrijedne 50 miliona KM, a očekuje se i nastavak izgradnje auto-puteva.

Republika Srpska je, ističe Dodik, sve vrijeme upravljala odgovorno krizom koju je izazvala pandemija. Ovih dana, najavljuje, trebalo bi da stignu nove količine ruskih vakcina. Da samo Srpska u BiH može da funkcioniše, kaže srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, pokazala je i pandemija.

U tom kontekstu, ističe, kao odraz situacije u kojoj BiH ne funkcioniše i u kojoj se Federacija nalazi u zamrznutom konfliktu predstavnika Bošnjaka i Hrvata, treba gledati na izjavu Delegata kluba Bošnjaka u Domu naroda Denisa Bećirovića koji je pozvao na njegovo hapšenje.

- Potpuno sam uvjeren da BiH nema nikakvu šansu kao zemlja, da je zarobljena i podijeljena, i to ne zavisi od Milorada Dodika, to je uvijek bilo tako. Republika Srpska je svo vrijeme trpila, s jedne strane time što su nam stalno nametali rješenja, s druge strane što nije imala pun kapacitet svog ekonomskog zamaha - kaže Dodik.

Dodik je pozvao na okupljanje oko cilja o primarnoj zaštiti Republike Srpske i njenog statusa, kao i rada na uslovima za njeno jačanje. Kratko se osvrnuo i na političku situaciju u Banjaluci, koja se usložnila zbog odgađanja usvajanja budžeta. Skupštinska većina koja traži usvajanje nekoliko amandmana, kaže, ima njegovu podršku.

- Ako ne možete da izdržite čišćenje grada, gospodine, obratite se Vladi, niko neće dozvoliti da grad koji je reprezent za Srbe u Republici Srpskoj šalje negativne poruke. Usvojićemo budžet na prvoj narednoj sjednici, jedino ako ga gradonačelnik ne povuče iz svojih kalkulacija. Naravno da su pripremljeni amandmani u fuknciji da se pomognu ljudi ovdje - ističe Dodik.

Dodik je istakao da očekuje da budžet Banjaluke bude usvojen na narednoj sjednici Skupštine grada. Podsjetimo, sjednica je zakazana za srijedu, 14. april.