latinica  ћирилица
10/04/2021 |  08:25 ⇒ 08:25 | Autor: SRNA

U Nišu pomen doktoru Miodragu Laziću

U Nišu će danas biti služen godišnji pomen čuvenom srpskom hirurgu Miodragu Laziću, koji je tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.
Miodrag Lazić (foto: Twitter / Miodrag Lazić) -
Miodrag Lazić (foto: Twitter / Miodrag Lazić)

Pomen će biti služen na Novom groblju u Nišu, gdje je doktor Lazić sahranjen.

U Urgentnom centru niškog Univerzitetskog kliničkog centra u srijedu, 14. aprila, na dan kada je preminuo doktor Lazić, biće otkrivena spomen-ploča.

Otkrivanje spomen-ploče u okviru Urgentnog centra, koji će ponijeti ime doktora Lazića, iniciralo je Udruženje penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije.

Portparol ovog udruženja Zoran Bajić kaže da je ideja bila da ime doktora Lazića nosi cijeli Klinički centar Niš, ali pošto je ova zdravstvena ustanova u nadležnosti države, direktor Centra omogućio je da Urgentni centar bude nazvan po čuvenom doktoru.

Direktor Urgentnog centra u Nišu, hirurg Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila 2020. godine od posljedica infekcije virusom korona.

Doktor Lazić je u avgustu 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu "Koran" na Palama u Republici Srpskoj.

Doktor Lazić jedan je od osnivača ratne bolnice "Žica" u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 mjeseci kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Sjećanja iz rata zapisao je u knjizi koju je objavila SRNA "Dnevnik ratnog hirurga". O njemu je snimljen i istoimeni dokumentarni film. Godine 1994. dobija zvanje primarijusa.

Za rad u Republici Srpskoj, blaženopočivši patrijarh Pavle odlikovao je doktora Lazića Ordenom Svetog Save. /