latinica  ћирилица
10/04/2021 |  09:03 ⇒ 11:27 | Autor: SRNA

Tanasković: Propovijedanje o građanskoj državi vodi ka cijepanju zemlje

Propovijedanje demokratske i građanske države od neinventivnih nastavljača misije autora "Islamske deklaracije" poslije svega što je snašlo BiH i njene stanovnike tokom poslednje tri decenije odjekuje beznadežno šuplje i vodi ka cijepanju zemlje, smatra islamolog i bivši diplomata Darko Tanasković.
Darko Tanasković - Foto: RTRS
Darko TanaskovićFoto: RTRS

- To što Bošnjaka, prema popisu koji Srbi i Hrvati ne priznaju, navodno ima nešto više od 50 odsto, što bi bila tanka apsolutna većina, ne treba nikoga, a prvenstveno njih, da zavara u pogledu izvodljivosti bilo kakvog vida majorizacije kroz formalno demokratsko odlučivanje po sistemu "jedan čovjek - jedan glas". To je praktično nemoguće, a svaki ovakav pokušaj, pa i ideja o pokušaju, samo bi dodatno produbili unutrašnje podjele i približili ih nepovratnom rascjepu - rekao je Tanasković za "Glas Srpske".

On je istakao da Evropljani u svom interesu zaziru od stvaranja male, etnički čiste muslimanske države na Balkanu, a da za Bošnjake nemaju nikakve naročite simpatije, osim patetično deklarativnih, te se groze mijenjanja granica.

- Taj eksplozivni proces sa neizvjesnim posljedicama ne bi mogli kontrolisati, pri čemu su posebno alergični na ukazivanje na analogiju sa tzv. Kosovom, ustravljeni su potencijalnim novim migracijskim talasom i smatraju da je nužno održavati bar neki stepen ravnoteže u državnom provizorijumu dejtonske BiH - dodao je Tanasković.

On je podsjetio da u BiH ima mnogo više islamistički radikalizovanih pojedinaca i grupa nego prije rata, kao i takozvanih paradžemata, van kontrole države, ali i Islamske zajednice.

Tanasković pretpostavlja da BiH neće biti ni prioritet Bajdenove administracije, čemu se neki politički krugovi u Sarajevu nadaju.

- Pitanje atlantske integracije BiH jedna je od tema na kojima Vašington rutinski insistira, a koje unutar dvoentitetske države izaziva stalnu napetost. Ne vjerujem, međutim, da se ono u sadašnjem regionalnom kontekstu može dramatično aktuelizovati i konkretizovati, sve dok Srpska zadržava negativan stav prema ubrzavanju kretanja ka NATO-u - rekao je Tanasković.