latinica  ћирилица
10/04/2021 |  09:21 ⇒ 09:25 | Autor: SRNA

Lukić: Markale i Račak su izrežiran zločin koji je srpski narod skupo koštao

Stradanje Bošnjaka na sarajevskoj pijaci Markale i Albanaca u Račku na Kosmetu je izrežirano, a ta "režija" je srpski narod skupo koštala, rekao je Srni advokat Branko Lukić.
Branko Lukić (foto:novosti.rs) -
Branko Lukić (foto:novosti.rs)

- Učestvovao sam u predmetu "Račak" kao branilac Sretena Lukića. I samo Tužilaštvo je odustalo od Račka, ali badava. Srbija je već bombardovana, država je rasturena. Račak više nije bitan. Idemo dalje - rekao je Lukić.

Kada je riječ o Markala, on je naglasio da su postojale informacije da su, ustvari, Hrvati postavili mine kojim su ubijeni sarajevski civili i da su ih Muslimani angažovali da to učine jer sami nisu bili sposobni za to, a da je dokazana činjenica da mina nije mogla doći sa srpskih položaja.

Lukić je naglasio da su dokazi koji idu u korist Srba planski uništeni u Haškom tribunalu.

-  Dokazano je i utvrđeno da su dokazni materijal koji je predat Tribunalu - rep mine sa "Markala jedan" od 5. februara 1994. godine i rep mine sa "Markala dva" od 28. avgusta 1995. godine pokvarene. Јedna je pokvarena pred suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, a druga prije suđenja generalu Ratku Mladiću. Druga nije bila pokvarena nakon završetka suđenja Karadžiću - rekao je Lukić.

On je precizirao da to ne može samo da se pokvari nego je "neko uzeo ključ i odvrnuo dio gdje je udarna kapisla".

- Ta kapisla ne može da se pomeri. To znaju svi stručnjaci, a potvrdio nam je i svjedok Tužilaštva. Musliman koji je svjedočio za Tužilaštvo rekao nam je da to ne može da se pomjeri, sem da neko uzme specijalni ključ i da to slomi i to se desilo u Tribunalu. To smo dokazali. To je jasno kao dan - rekao je Lukić.

On je naglasio da je važno ponavljati da je dokazni materijal pokvaren u samom sudu.

- Јer, kada su videli da su napravili svinjariju, onda su uzeli te predmete koje su sami donijeli i to pokvarili - rekao je Lukić.

Lukić je podsjetio da su vještaci dokazali da mina nije mogla da dođe sa srpskih položaja.

- Rađena je jedna studija gde su uzimane u obzir i okolne zgrade i krovovi na pijaci. Oni su čak bili pogrešno nacrtali i krovove na pijaci na onim tezgama. Morali su pogrešno da ih nacrtaju da bi, navodno, mina negde mogla da proleti. Međutim, ako se stvarno uzme kako krovovi izgledaju, nema teoretske šanse da je mina mogla da dođe sa srpskih položaja - rekao je Lukić.

Lukić je naveo da su oni koji su inscenirali "Markale jedan" vidjeli da su pretjerali sa tim, da je od eksplozije samo jedne mine poginulo toliko ljudi, pa su u napadu na civile u avgustu 1995. godine ispalili četiri mine, a jedna je postavljena kao i kod "Markala jedan", te je opet ispalo da je jedna mina doletjela sa srpskih položaja.

- Tako da je to jedna zavrzlama. Svakome ko želi da vidi dokaze mora da bude jasno da je sve režirano, i to je čak loša režija - zaključio je Lukić.