latinica  ћирилица
10/04/2021 |  09:42 ⇒ 11:27 | Autor: SRNA

Zbog smrti osumnjičenih obustavljena istraga za zločine nad Srbima

Tužilaštvo BiH naredilo je da se zbog smrti osumnjičenih obustavi istraga protiv bivših visokih funkcionera Hrvatske vojske i HVO-a, pojedinaca iz političkog vrha Hrvatske, kao i neposrednih izvršilaca zločina nad Srbima na području Čapljine, piše "Glas Srpske".
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Sagovornici banjalučkog dnevnika ističu da je normalno da se nakon smrti osumnjičenog obustavi istraga, ali da nije normalno da Tužilaštvo godinama ne preduzima nikakve korake protiv osumnjičenih za zločine nad Srbima, pogotovo u predmetima u kojima su osumnjičeni visokopozicionirani vojni i politički zvaničnici i to za najteža krivična djela.

Dugogodišnji inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Simo Tuševljak rekao je da ovo nije ni prvi, ni posljednji slučaj u kojem Tužilaštvo BiH godinama ne čini ništa kada je riječ o zločinima nad Srbima.

- Epilog brojnih izvještaja o počinjenim krivičnim djelima ratnog zločina nad srpskim vojnicima i civilima je da se po njima ništa ne preduzima i ne postupa dok osumnjičeni ne umru, a onda obavijeste MUP da se istraga obustavlja - rekao je Tuševljak.

MUP Republike Srpske je osumnjičenima na teret stavljao da su u okviru organizovanog i širokog sistematskog napada na civilno srpsko stanovništvo počinili krivično djelo genocid.

Zbog toga su izvještajem o počinjenom krivičnom djelu, koji je podnesen 2005. godine, obuhvaćeni i neki vojni i politički funkcioneri koji su već tada bili mrtvi, jer je zbog kvalifikacije krivičnog djela bilo značajno da se istakne i njihova uloga u tome.

Među zločinima koje je MUP stavljao na teret osumnjičenim Mili i Vinku Ćemerašu, kao direktnim izvršiocima, je i miniranje spomen-kosturnice u Prebilovcima, posvećene žrtvama ustaškog terora tokom Drugog svjetskog rata.

U izvještaju MUP-a protiv osumnjičenih za genocid nad Srbima u Hercegovini navodi se da su od novembra 1991. do kraja 1992. godine organizovali i izvršili široki sistematski napad na civilno srpsko stanovništvo na području Čapljine i Mostara.