latinica  ћирилица
10/04/2021 |  11:27 ⇒ 11:45 | Autor: Jutarnji list

Hrvatska će sufinansirati kovid-testove za turiste

Hrvatska od sredine aprila kreće u veliku akciju spasavanja turističke sezone, jer će tada početi s vakcinisanjem turističkih radnika, a država će svim turistima sufinansirati i brze antigenske testove, piše u subotu Јutarnji list.
Laboratorija - ispitivanje (Foto: Shutterstock) -
Laboratorija - ispitivanje (Foto: Shutterstock)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo početkom iduće sedmice dobiće popise osoba iz turističkog sektora koji se žele vakcinisati, a riječ je o oko 70.000 ne samo stalno zaposlenih, nego i sezonaca koji su u direktnom kontaktu s turistima, poput recepcionera u hotelima, marinama i kampovima, kuvarima i konobarima, radnicima u turističkim agencijama.

Ministarstvo turizma podatke je dobilo od udruženja i ustanova u resoru, gdje je njih čak 70 odsto izrazilo želju za vakcinisanjem.

Vakcinacija bi trebala početi u četvrtak, a masovni punktovi u većim gradovima biće organizovani u sportskim dvoranama, moguća je i vakcinacija u velikim hotelskim kućama. Vakcinaciju će provoditi županijski zavodi za javno zdravstvo, a namjera je da se turistički radnici, među ostalim, vakcinišu i sa Johnson and Johnson vakcinom koje se daje u jednoj dozi, sve kako bi svi bili vakcinisani do početka sezone.

Nakon toga, plan je vakcinisati i oko 90.000 privatnih iznajmljivača, a Hrvatska se, osim što je uz Tajland jedna od rijetkih zemalja koja je među prvima krenula u prioritetno vakcinisanje turističkih radnika, odlučila i pokriti dio troškova za antigensko testiranje.

U Zagrebu je, na primjer, već spremno 11 privatnih klinika i dvije javne ustanove koje će raditi i antigenska i PCR testiranja, zavisno od toga šta će turisti trebati, a na Trgu bana Јelačića postojaće i mobilni punkt za testiranje koji će raditi i vikendom od 10 do 18 sati. Turista će se dan prije moći prijaviti mailom za testiranje, a na veb stranici "Safe stay in Croatia" biće naznačene sve lokacije za testiranje u Hrvatskoj. S potvrdom iz evisitora, moći će se testirati brzim antigenskim testom po subvencionisanoj cijeni, koju će i više od 50 odsto pokriti Ministarstvo turizma, prenosi Hina.

Ono što je dobro, slažu se sagovornici iz sektora, jeste što će se priznavati brzi antigenski testovi, koji su poprilično jeftini i rezultati se dobiju puno brže nego kod PCR testova, a priznavaće ih mnoge države bitne za hrvatski turizam, pri povratku svojih građana s odmora, piše Јutarnji list.